Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga “Obnovimo Zagreb”: Sufinancirati i ostale visoko učinkovite načine grijanja

foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Udruga “Obnovimo Zagreb” pozvala je u petak Vladu da izmijeni odluku o novčanoj pomoći za popravak zgrada oštećenih potresom kako bi se, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacijskih bojlera, novac iskoristio i za druge učinkovite načine osiguranja grijanja i tople vode.

Kondenzacijski bojleri nisu odgovarajuće niti najbolje rješenje za svako kućanstvo, ističe interdisciplinarna zajednica stručnjaka i znanstvenika “Obnovimo Zagreb” u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

Postoji, navode, niz drugih mogućnosti za dugoročno suvremeno rješavanje potrebe za grijanjem i toplom vodom za kućanstva s potresom uništenim dimnjacima, kao što su grijanje na daljinu, odnosno priključenje na toplanu, korištenje dizalica topline, obnovljivih izvora energije itd.

Stoga predlažu da se Odluka o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice izmijeni tako da se predviđeni iznos od 20.000 kuna po kućanstvu, osim za sanaciju dimnjaka i ugradnju kondenzacijskih bojlera može upotrijebiti i za ugradnju ostalih visoko učinkovitih načina grijanja i pripreme tople vode.

Izmjenom Vladine odluke postigao bi se višestruki učinak – bila bi u skladu sa Zakonom o tržištu toplinske energije te s načelima tržišnog natjecanja, jer bi se izbjegao monopol ugradnje samo jedne vrste uređaja za proizvodnju toplinske energije za kućanstva.

Izmijenjena odluka omogućila bi pristup obnovi sustava grijanja potresom pogođenih kućanstava i domaćim proizvođačima toplinske energije kao što je npr. HEP toplinarstvo.

Također, diverzificirala bi kvalifikacije potrebne za poslove dovođenja oštećenih kućanstava u upotrebljivo stanje, što je iznimno važno s obzirom na približavanje sezone grijanja, te nedovoljne kapacitete izvođača angažiranih na sanaciji dimnjaka i ugradnji kondenzacijskih bojlera.