Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Roda provodi anketu o iskustvima žena u skrbi za njihovo reproduktivno zdravlje

Udruga Roditelji u akciji – Roda i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provode anketu o iskustvima žena u skrbi za njihovo reproduktivno zdravlje za vrijeme pandemije COVID-19, u razdoblju od 19. 3. do 10. 5. 2020.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 promijenila je način na koji se provodi zdravstvena zaštita što su posebno osjetile trudnice, rodilje, babinjače ali i žene koje su tražile skrb nakon spontanog prekida trudnoće odnosno prekida trudnoće na zahtjev, navodi se u priopćenju udruge Roda koje prenosimo u cjelosti.

Pandemija je primorala zdravstveni sustav na uvođenje hitnih zaštitnih i epidemioloških mjera u zdravstvene ustanove što je bilo razumljivo. Međutim, postoje indikacije da se, uz opravdane javnozdravstvene mjere, u bolnice i rodilišta (posebice u razdoblju 19. 3. do 10. 5. 2020.) uvode dodatne prakse u skrb zdravih trudnica, rodilja i novorođenčadi bez sumnje na COVID-19, a koje su suprotne medicini temeljenoj na dokazima i smjernicama svjetskih i europskih stručnih društava. Unatoč jasnim preporukama za dostojanstvenu skrb trudnica i rodilja za vrijeme pandemije, udruga Roda zaprimila je brojne prijave i upite o praksama u rodilištima koje nisu u skladu s preporukama, a očituju se u uskraćivanju prava rodilje na pratnju tijekom porođaja, induciranju poroda i carskom rezu bez medicinske indikacije, onemogućavanju boravka majke uz dijete te uskraćivanju skrbi patronaže nakon otpusta iz rodilišta.

Iznimno je važno istražiti koje su točno prakse uvedene i gdje su uvedene kako bi se moglo utjecati na nadležna tijela na kojima leži odgovornost za zdravstvenu skrb koja počiva na medicini temeljenoj na dokazima i stručnim smjernicama.

Iz tog razloga, potaknute brojnim upitima i prijavama neutemeljenih praksi u bolnicama i rodilištima, udruga Roda i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova provode anketu o iskustvima žena koje su bile trudne, rodile, tražile skrb za novorođenče ili babinje, te koje su tražile skrb zbog spontanog prekida trudnoće ili prekida trudnoće na zahtjev u Hrvatskoj za vrijeme prvog vala pandemije COVID-19, odnosno u razdoblju od 19. 3. do 10. 5. 2020. Anketa je dostupna na portalu udruge Roda, odnosno na OVOJ poveznici, do 20. srpnja 2020.

“Cilj ankete je prikupiti iskustva žena tijekom prvog vala pandemije koja će se analizirati i objaviti kao tematsko izvješće udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Izvješće će biti predstavljeno stručnoj i općoj javnosti te se nadamo da će pridonijeti tome da se prakse u bolnicama i rodilištima koje ne počivaju na medicini temeljenoj na dokazima iskorijene iz našeg zdravstvenog sustava,” poručuju iz Rode.

“Pozivamo sve žene koje su u razdoblju od 19.3. do 10.5. 2020. tražile skrb za trudnoću, porod, babinje ili za novorođenče, odnosno skrb za spontani pobačaj ili pobačaj na zahtjev da sudjeluju u anketi. Potrebno im je desetak minuta za ispunjavanje,” zaključuju iz Rode.