Aktualno, Nekategorizirano

Vijeće za elektroničke medije sankcionirat će objavu lažnih vijesti o koronavirusu i širenje panike

Vijeće za elektroničke medije upozorilo je u petak sve elektroničke medije koji djeluju u Hrvatskoj da će strogo sankcionirati objavu lažnih vijesti vezano za koronavirus i dezinformacija jer to dodatno pojačava zabrinutost i širenje straha među građanima.

“Zabranjene su sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem interneta u kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima javnog zdravlja. Objavljivanje ili širenje dezinformacija izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih s kojima smo suočeni”, navode iz Agencije za elektroničke medije.

Dodaju da će takve pojave strogo sankcionirati, vodeći računa o načelu razmjernosti i zaštiti javnog interesa.

Vijeće je upozorilo sve elektroničke medije u Hrvatskoj kao i elektroničke medije čiji je poslovni nastan na području druge države članice EU, a koji se obraćaju korisnicima na teritoriju Hrvatske – da je svaki pružatelj medijskih usluga obvezan na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti, bez naknade, proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir.

Također Vijeće upozorava da mediji u izvještavanju poštuju uredbe članka 24. i 25. Zakona o elektroničkim medijima.

Iz Vijeća ističu kako su svjesni činjenice da izvještavanje o ovoj izvanrednoj prijetnji po zdravlje predstavlja višestruke izazove za novinare i urednike.

“Vijeće za elektroničke medije apelira na sve medijske profesionalce da se drže najviših etičkih i profesionalnih standarda u izvještavanju o ovoj krizi”, dodaje se u priopćenju. (Hina)