Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb: Trkački kamp za osobe s invaliditetom

Foto: UAZ

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije nastavlja s tradicionalnim događanjem Trkački kamp START koji će se održati 3. i 4. rujna u Zagrebu,  a sudjelovat će 20-ak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta. Cilj događanja je podrška osobama s amputacijom kroz mogućnost probe raznih pomagala, školu trčanja i vođene treninge pod palicom našeg poznatog kondicijskog trenera Maria Mlinarića. 

Prvog dana, u subotu, isprobavat će protetička pomagala uz nadzor ortopedskih tehničara te vježbati u dvorani s kineziologom a u nedjelju će od 10 do 12 sati na sportskom poligonu na Jarunu (košarkaško igralište kod Malog jezera) imati priliku primijeniti vještine koje su naučili prethodni dan.

“U Hrvatskoj ima preko 600.000 osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, daleko manji nego u zapadnim zemljama. Putem ovog događanja, pokazujemo osobama s invaliditetom da su njihove mogućnosti, uz primjenu adekvatnog pomagala, značajno veće nego što oni misle’’, kazala je predsjednica UAZ-a i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen.

Dodaje da osobe nakon bavljenja sportskom aktivnošću u pravilu pozitivno razmišljaju, a kroz sport se socijaliziraju s drugima.

Organizatori žele motivirati osobe s invaliditetom, ali i osobe koje nemaju fizičke poteškoće, da budu aktivnije te tako na konkretan način brinu o svojem zdravlju, što je također istaknuo poznati trener Mario Mlinarić koji će i ove godine voditi treninge.

“Osobe koje imaju određenu amputaciju moraju znatno više trenirati od prosječnih zdravih osoba. Trening je spoj funkcionalne i motoričke sposobnosti što u slučaju amputacije nije nimalo jednostavno. Za mene su ti ljudi’’, izjavio je.

Polaznicima Trkačkog kampa ove će se godine pridružiti i Marko Uležić, sportaš s amputacijom iz Pule koji je, između ostalog, bio dvostruki prvak Hrvatske u bacanju koplja, a novi cilj mu je plasirati se na POI u Parizu 2024.
“Ja sam sebe našao u sportu i poslu medicinskog tehničara u bolnici kroz koji motiviram pacijente i pokazujem im svojim primjerom da se poteškoće mogu prevazići. Uz to cijeli se život bavim sportom i to je za mene ispušni ventil. Iskušao sam se u rukometu, bacanju koplja, ronjenju i drugom, a od prošle godine moj je cilj nastup na 100 i 200 metara u Parizu”, rekao je Uležić. (Hina/UAZ)