Aktivizam, Nekategorizirano

Želite nešto pokrenuti u lokalnoj zajednici – pogledajte kako!

Odgovori na pitanje što je zagovaranje su vrlo jednostavni
Odgovori na pitanje što je zagovaranje su vrlo jednostavni

Udruga Zora je s partnerima, udrugama K-Zona i Centar za održivi razvoj izradila video “Što je to zagovaranje”, a u sklopu projekta “Moje mjesto u zajednici” kojega zajedno provode.

– Ovaj će video na jednostavan način građanima dati odgovore što je to zagovaranje, kako reagirati ako želimo nešto pokrenuti i/ili izmjeniti u svojoj zajednici.

Polazeći od činjenice kako je za aktivnu lokalnu zajednicu najvažnije da su građani aktivni, ovo je još jedan zanimljiv alat koji građanima nudimo u sklopu kampanje “Moje mjesto u zajednici – neka se i moj glas čuje” kako bi se ohrabrili i zauzeli za sebe i stvari koje smatraju važnima – poručuju u udruzi Zora.

Osim videa, udruge predlažu i ideje:

Uočili ste nekakav problem u vašem okruženju i željeli bi da se situacija poboljša. Znate li kome se obratiti?

Pronađite adrese donositelja odluka/institucija/jedinica lokalne samouprave – možda je to gradonačelnik, župan, pravobraniteljica za djecu, pučki pravobranitelj, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gradski odsjek za građane, ured za suzbijanje korupcije, služba za građane hrvatskog sabora, inspektorat rada, općina, vijećnici, institucije…
Na području Zagreba, Međimurske županije i Imotske krajine sve ove kontakte možete dobiti u brošuri na javnim akcijama udruga Zora, K-Zone i Centra za održivi razvoj.
Te iste kontakte možete naći i putem aplikacije na adresi www.projekt-zajednica.info.

Kada ste saznali kome se možete obratiti, što možete konkretno napraviti?

– provjerite primaju li donositelji odluka građane i dođite u za to predviđeno vrijeme sa spremnim dopisom i pisanim upitom koji ćete na licu mjesta moći predati;
– nazovite odgovorne i tražite informacije na koji način da uložite svoj prigovor ili prijedlog;
– pošaljite elektroničkom ili pismenom poštom svoj upit odgovornom tijelu;
– pošaljite upit institucijama i jedinicama lokalne samouprave temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama.

Pronađite grupu građana koje zabrinjava isti problem ili imaju sličnu ideju. Povežite i umrežite se. Provjerite postoji li u vašoj okolini udruga koja se bavi tim problemom i može vam dati dodatan savjet. Zatražite sastanak s mjesnim odborom. Važno je da jasno opišete zahtjeve pismeno te ih uručite s potpisima i kontakt podacima.

Dođite na javne akcije u sklopu naše kampanje “Moje mjesto u zajednici” u Međimurskoj županiji, na Trešnjevci i u Imotskom i ispunite razglednicu sa svojim zahtjevima i idejama…

Plan aktivnosti udruge Zora nađite na www.udrugazora.hr

– Budimo aktivni članovi i članice lokalne zajednice i pobrinimo se kako bi institucije i jedinice lokalne i regionalne samo/uprave uistinu radile svoj posao, a to je u najvećoj mjeri briga za građane i njihove potrebe – poručuju.