Inicijative, Nekategorizirano, Svijet

‘Marijini obroci’ započeli program prehrane djece u Zimbabveu

Foto: marysmeals.hr

– Humanitrana organizacija ‘Marijini obroci’, koja osigurava obroke za više od 1,4 milijuna djece u najugroženijim zajednicama svijeta, priopćila je u utorak kako je po prvi puta započela program prehrane u školama u Zimbabveu.

Poljoprivreda zemlje koja se nekoć nazivala ‘žitnicom Afrike’, nakon godina nasilnih geopolitičkih preokreta, prisilne raspodjele zemlje i suša sada donosi razorne posljedice mnogim obiteljima koje se bave uzgojem, i dovodi do širenja gladi u nekim dijelovima zemlje, podsjećaju iz udruge.

Uz pomoć lokalnih volontera, Marijini obroci sada hrane 18.435 ranjive djece u 40 škola u siromašnom Okrugu Tsholotsho u Zimbabveu. Šalica kaše obogaćene vitaminima koja se poslužuje svaki školski dan pomaže gladnoj djeci, poput 12-godišnje Nomthandazo, da u potpunosti iskoriste svoje obrazovanje, navodi organizacija.

Marijini su obroci u početku, 2002. godine, hranili samo 200 djece u Malaviju, danas ta humanitarna organizacija pruža hranjive obroke za više od 1,4 milijuna djece u najugroženijim zajednicama svijeta.

U posljednih nekoliko mjeseci, proširila je svoj program prehrane u školama na mjesta koja su bila u posebnoj potrebi, uključujući dodatnih 27.707 djece u Zambiji i 5.566 nove djece u Liberiji. Marijini obroci pružaju i neophodan školski obrok za dodantih 1.744 djece u četiri škole u ratom razorenom gradu Alepu u Siriji.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 120 kuna, navodi organizacija.

‘Marijini obroci’, prema podatcima Wikipedije, dobrotvorna je organizacije, koja se prethodno zvala „Scottish International Relief“ (SIR), a cilj joj je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta. U tim državama, djeca i mladi zbog siromaštva i gladi ne pohađaju škole, a organizacija Marijini obroci pomaže im, kako bi se mogli prehraniti i školovati.

Djelovanje je započelo 1992., tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije, kada su škotski mladići Magnus i Fergus MacFarlane Barrow organizirali sakupljanje deka i hrane. Osobno su odvezli pomoć u Međugorje (BiH). Nastavili su dobivati donacije te je Magnus odlučio nastaviti baviti se humanitarnim radom, a nakon nekog vremena osnovali su humanitarnu organizaciju pod nazivom “Scottish International Relief“.

Projekt pod nazivom “Marijini obroci” započet je 2002. godine. Prva akcija bila je osiguranje hrane za 200 školske djece u Malaviju. S vremenom se projekt znatno proširio i danas pruža besplatne školske obroke u stotinu škola i hrani preko 1.000.000 djece dnevno diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.

Od 1. svibnja 2012., “Scottish International Relief“ promijenio je ime u “Marijini obroci“. Sjedište je u mjestu Dalmally u Škotskoj, a imaju podružnice u Hrvatskoj, BIH, Njemačkoj, Italiji, SAD-u, Australiji, Austriji i Irskoj.