Nekategorizirano, Stajališta

SSSH na Europski dan jednakih plaća: Treba zaustaviti feminizaciju siromaštva

mladen-novoselIz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u petak su, u povodu Europskog dana jednakih plaća koji se ove godine obilježava 3. studenoga, upozorili na “šokantnu i neprihvatljivu” nepravdu zbog razlika u plaćama između muškaraca i žena, ističući kako je krajnje vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede, prenosi Hina.

Sindikalci u priopćenju ističu kako 3. studenoga označava dan kada žene, u odnosu na svoje muške kolege, zapravo prestaju primati plaću – gotovo dva mjeseca prije kraja godine rade za ništa.

Napominju kako prosječna satnica za žene u Europi danas iznosi 16,3 posto manje nego za muškarce, u Hrvatskoj 10,4 posto, da prosječne razlike u ukupnoj zaradi u Hrvatskoj iznose 24,4 posto (u EU-u iznose 39,6 posto).

Prema podacima Eurostata, dodaju, u EU-u žene u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci, ili čak bolje, ali to se ne odražava na tržištu rada. U 2016. je 33 posto žena u EU-u imalo završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 posto muškaraca. Istodobno, kažu u SSSH, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 posto nego stopa zaposlenosti muškaraca, a žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU – među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena.

“Krajnje je vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede”, poručuju iz SSSH te upozoravaju kako ovim tempom smanjivanja razlika u plaćama ekonomska jednakost među spolovima neće biti dostignuta u sljedećih 170 godina.

U RH muškarac prosječno zaradi 10.400 kuna bruto više od žene

Navode i kako je u Hrvatskoj jaz u plaćama 10,4 posto, odnosno muškarac prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene.

“Zarađivati manje samo zbog svog spola u 21. stoljeću naprosto je neprihvatljivo! Jednaka plaća za muškarce i žene jedno je od temeljnih načela Europske unije, još od njenih početaka, međutim danas 60 godina nakon daleko smo od ostvarivanja toga cilja”, istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Sindikalci stoga, naglasio je, zahtijevaju veće plaće, jednake za muškarce i žene, te nova kvalitetna radna mjesta koja će jamčiti održive sustave socijalne sigurnosti. “Sužavanjem rodnog jaza u plaćama pomogli bismo smanjiti i razlike u mirovinama koje osuđuju mnoge žene na mirovinu u siromaštvu“, poručio je.