Aktivizam, Nekategorizirano

13 vrtova za 13 godina

U aktivnostima sudjeluju školarci i vrtićarci

U srijedu, 8. travnja, u OŠ “Dubovac” održana je prva radionica u okviru akcije “13 vrtova“.

Akciju provodi udruga Eko Pan, obilježavajući 13 godina djelovanja u zajednici.

Cilj je izraditi 13 spiralnih vrtova te doprinijeti okolišu domova, vrtića i škola u Karlovcu promovirajući načela održivog razvoja.

Kako većina vrtića, škola i domova u Karlovcu nema kapaciteta za vlastiti cvjetnjak, vrt, ili voćnjak, akcijom “13 vrtova” Eko Pan će uljepšati njihov okoliš i ukazati na mogućnosti edukacije i praktične primjene permakulturnih načela u skromnim, urbanim uvjetima.

Spiralni vrt tako je idealan odabir, jer ne zahtjeva veliki prostor, a svojim izgledom može se prilagoditi i uklopiti u svaki okoliš.

Kroz suradnju s odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, članovi Eko Pana će nastojati među djecom potaknuti interes za kreativnim razmišljanjem i stvaralaštvom, boravkom u prirodi i očuvanjem okoliša.

Svaki od 13 spiralnih vrtova tako će biti različit, jer će nastati prema idejama i prijedlozima djece i učenika, a pri izradi će se nastojati koristiti otpadni i reciklirani materijal.

Djeca i učenici sudjelovati će u izradi, ali i održavanju spiralnog vrta.

Spiralni vrt lijep je i ugodan prostor za boravak tijekom školskog/dnevnog odmora, ali i za učionicu na otvorenom, a djecu potiče na stvaranje i aktivan boravak u prirodi, razvija ljubav, odnos i poštovanje prema radu sa zemljom.

Akcija se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.