Hrvatska, Nekategorizirano

Zaklada Solidarna smatra da država treba preuzeti odgovornost za tragičnu nesreću u Andraševcu

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost izražava duboku sućut obiteljima naših šestoro sugrađana, tragično preminulih štićenika doma za starije i nemoćne u Andraševcu koji je izgorio u požaru Duboko suosjećamo s patnjom i boli žrtava ove tragične nesreće i tugujemo zbog gubitka njihovih života. Stojimo na raspolaganju obiteljima žrtava ukoliko ocijene da im možemo pomoći, stoji u priopćenju zaklade.

U skladu s današnjom izjavom premijera Plenkovića koji je najavio opsežnu istragu, smatramo da država treba preuzeti odgovornost za ovu tragičnu nesreću koja se dogodila u sustavu socijalne skrbi. Država treba svoju odgovornost iskazati žurnim utvrđivanjem i otklanjanjem uzroka ove tragične nesreće, pružanjem podrške i obeštećenja obitelji žrtava te sankcioniranjem svih odgovornih, uključujući i one u lancu nadzora. U ovom slučaju to se odnosi na više državnih institucija, a to su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ali i Državni inspektorat, Državno odvjetništvo te Vlada RH, Hrvatski sabor i Pučka pravobraniteljica. Ova tijela imaju zakonodavne i nadzorne ovlasti i odgovornosti za osiguranje primjene propisanih sigurnosnih standarda i standarda kvalitete socijalnih usluga u ukupnoj mreži domova za starije i nemoćne osobe, bez kojeg su tipa, tko ih financira te da li su javni ili privatni. U tom smislu ukazujemo na netočnost izjave državne tajnice Ministarstva demografije Marije Pletikose da MDSPM nije nadležno za privatne staračke domove obiteljskog tipa, u nadi da se radi o grešci nerazumijevanja, a ne o odricanju političke odgovornosti nadležnog Ministarstva.

U svrhu temeljite i trenutne istrage o svim okolnostima ove tragične pogibije, predlažemo da se vođenje istrage o tome da li je zakazao nadzorni sustav u sustavu socijalne skrbi povjeri Pučkoj pravobraniteljici. Istrazi se treba posvetiti cijeli spektar nadležnih institucija, no njezino vođenje treba povjeriti neovisnoj instituciji koja odgovara Hrvatskom saboru za nadzor nad radom državnih institucija u odnosu na ustavne obveze RH kao socijalne države koja štiti ljudski život i osigurava uvjete za sigurno starenje. Istraga treba detektirati slabe karike u sustavu inspekcijskog nadzora i primjene standarda kvalitete i sigurnosti socijalnih usluga za stare i nemoćne, i to s fokusom na kontroverznu problematiku obiteljskih domova i udomiteljstva odraslih osoba, o čemu trebaju što prije raspravljati Vlada RH i Hrvatski sabor.