Aktualno, Nekategorizirano

Poziv na radionicu: Moć lokalnih zajednica za održivu budućnost

Udruga Hrvatska permakultura i Satelit edukacije u suradnji organiziraju dvodnevnu radionicu za aktiviste i inicijative u zajednici koje će se održati 29. i 30. travnja od 9 do 18 sati u prostorijama Privatne klasične gimnazije, Harambašićeva 19 u Zagrebu – navodi se na Facebook najavi događaja.
Ovo je jedinstvena prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari. Prijavite se! Više o facilitatorima ove radionice možete doznati ovdje: https://www.satelit-edukacije.eu/about/

“Moć lokalnih zajednica za održivu budućnost” je dvodnevna radionica za ljude koji žele unaprijediti svoje aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici imajući u vidu globalna kretanja (ne) održivog razvoja. Polaznici će steći vještine bitne za cjelovit pristup pitanjima održivosti, za temeljito planiranje projekata i za provedbu projekata kroz skladan timski rad. Teme uključuju osam vrsta kapitala, integrativnu održivost i kompleksne sustave, platno ciljeva održivog razvoja (COR), umijeće davanja i primanja povratnih informacija, CLIPS model (Community Learning Incubator Programme for Sustainability), dubinsko slušanje, facilitirani razgovor, kulturu suradnje (sociokraciju), kreativno vizioniranje. Radionica je sudionička te iziskuje visoku razinu aktivnosti polaznika i njihove međusobne suradnje.

Radionica će biti održana u prostorijama Privatne klasične gimnazije, Harambašićeva 19 u Zagrebu, u subotu i nedjelju, 29. i 30.4.2023. od 9 do 18 sati. Moguće su male promjene u satnici.

Za prijavu ispunite OVAJ ONLINE OBRAZAC: https://bit.ly/moc-zajednice

Radionica je besplatna, ali broj sudionika je ograničen. Molimo da obrazac za prijavu ispunite najkasnije do srijede, 19.4.2023. i obrazložite svoje iskustvo i motivaciju. Odgovor jeste li primljeni dobit ćete do petka, 21.4.2023. navečer.

Kontakt za dodatna pitanja vezano uz sadržaj radionice: ana.armano.linta@gmail.com
Kontakt za pitanja vezana uz prijave i logistiku radionice: iph@permakultura.hr

Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost, te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta – manje ovisnosti o nafti, te manje novca.
Ova radionica je idealna za aktiviste koji su ili početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama, ili to već rade i voljeli bi znati više. Sve je primjenjivo kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.
Radionica će sudionike i sudionice osposobiti za sljedeće:
– u sebi i svojoj okolini prepoznati različite vrste potencijala
– da je održivost = ekologija + društvo + ekonomija + svjetonazor
– prepoznati prilike za pozitivne domino-efekte lokalno i globalno
– osmisliti, predstaviti i izabrati ideje za projekte u lokalnoj zajednici
– razviti projekte kroz timski rad
– dati, primiti i integrirati povratnu informaciju
– povezati se sa sobom i drugima kroz namjeru, strukturu i praksu
– dublje slušati i izražavati se
– osnove facilitiranja
– osnove odlučivanja i biranja metodom pristanka iz kulture suradnje
– kreativno se izražavati i zajednički proslaviti rezultate rada.
——————————
Događaj je organiziran u sklopu projekta AGILNA OTPORNOST ZAJEDNICA koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: Facebook najava događaja