Aktualno, Nekategorizirano

61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma

U sklopu Revije i Smotre prikazat će se sveukupno 95 radova mladih autora u 6 kategorija. Reviju i Smotru organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima prijavljeno je rekordnih 316 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 rada u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih filmova te 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža.

Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina. Projekcijski program u listopadu omogućit će nam uranjanje u različite teme od zabavnih i duhovitih do onih društveno važnih obrađenih iz perspektive djece.

“Selektirati filmove za ovogodišnju Reviju ponovno je bio izazovan i nimalo lak zadatak: što čini dobar dječji film i na koji način vrednovati nečiju znatiželju, maštu, igru, zanatske vještine? Ina, Luka i ja vrlo smo predano analizirali prijavljene filmove, a mnogo puta i vrlo srčano jedni drugima argumentirali zašto nam je nešto baš  zanimljivo, inovativno, posebno. U ovogodišnjoj selekciji zastupljeni su svi filmski rodovi, mnogo je filmova koji nas odvode u neke izmišljene, dječje svjetove, ali ima i mnogo onih koji koji vrlo jasno ukazuju na promjene u okolini i okolišu, reflektirajući našu sadašnjost kroz oči svojih mladih autora i autorica.” komentirala je Dalija Dozet, članica selekcijske komisije.

Na ovogodišnju su Smotru prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Za program je Smotre državno povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Odaziv kojem svjedočimo iz godine u godinu usprkos društvenim mijenama i kriznim događajima u svijetu govori o interesu obrazovnih djelatnika i osnovnoškolaca za ovakve filmske događaje. Brojevi koji proizlaze iz statistike selekcije svjedok su kontinuiranog i kvalitetnog rada školskih filmskih družina i kinoklubova te njihove uloge u oblikovanju kvalitete života djece i mladih. Upravo taj interes i povećan broj prijava rezultat su i Javnog poziva za poticanje rada školskih filmskih družina za koji već dvije godine financijska sredstva osigurava Hrvatski audiovizualni centar, a provodi Hrvatski filmski savez.

Rezultate selekcije Revije i Smotre možete vidjeti ovdje: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program-2023-popis/

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava. Održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.