Aktivizam, Nekategorizirano

Interkulturni simpozij: Korak dalje – prema uključivoj kulturi

Savez udruga Operacija Grad vas poziva na Interkulturni simpozij “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” koji se 19. i 20. ožujka 2020. održava u Pogonu Jedinstvo (Trnjanska struga 34). Pored panel rasprava na kojima će se kroz programske i strukturne aspekte promišljati mogućnost uspostave novog, Interkulturnog društvenog centra, simpozij uključuje i šarolik popratni kulturni program koji se, osim u Jedinstvu, odvija u književnom klubu Booksa.

Konferencija “Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru”, održana u listopadu 2016. godine u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj, uspjela je trodnevnim opsežnim diskurzivnim i kulturnim programom, insceniranim u relevantnom gradskom prostornom resursu, simulirati sinergijske i programske potencijale nove generacije društveno kulturnih centara. Nepune četiri godine nakon ovog događaja otvara se potreba promišljanja trenutnog horizonta nastavka ovog tipa zagovaranja. Simpozij “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” ponovno okuplja udruge i inicijative kako bi sagledali intencije konferencije unutar trenutnih prilika financiranja, kako obnove i uređenja infrastrukture za ovaj tip programa, tako i njegovog provođenja u kontekstu sve nesigurnijih i sve rjeđih prilika za osiguravanje adekvatne prostorne infrastrukture za nove prostore društvenih inovacija.

Primicanjem kraju provedbe programa financiranja “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi” otvara se i pitanje promišljanja sljedećih ciklusa podrški unutar Europskog socijalnog fonda. Iskustva provođenja projekata s jedne, te stvarno stvoren prostora za unapređivanje modela i značaja sudioničkog upravljanja s druge strane, predstavljaju osnovu za promišljanje daljnjeg razvoja ovog tipa potpora, o čemu ćemo na simpoziju razgovarati s relevantnim donosiocima odluka. Promislit ćemo i o tome u kojoj je mjeri interkulturalnost prepoznata kao relevantni okvir razvoja kulturnih i socijalnih politika te koje su mogućnosti osmišljavanja programa financiranja specifično usmjerena istraživanju i unapređivanju kapaciteta za interkulturalno djelovanje. Na koncu, javnosti predstavljamo i zagovarački dokument “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” koji prikazuje posljednje četiri godine rada platforme Upgrade i njenih članica te donosi zagovaračke zahtjeve upućene donositeljima odluka koji predstavljaju apstrahirano iskustvo djelovanja Platforme od njena osnutka do danas.

— detaljan program simpozija potražite ovdje: https://bit.ly/2IqFNjz