Hrvatska, Nekategorizirano

Adopta poziva saborske zastupnike da zaštite posvojenu djecu

foto HINA/ Miljenko KLEPAC
foto HINA/ Miljenko KLEPAC

Udruga za potporu posvajanju Adopta podržala je u srijedu prijedlog dopune Zakona o OIB-u, kojim bi se posvojenoj djeci omogućila izmjena OIB-a, i osudila mišljenje Vlade da se dopuna zakona ne prihvati, .

Adopta u priopćenju navodi da je na mrežnoj stranici Hrvatskog sabora objavljeno Vladino mišljenje da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u ne prihvati. Takvo mišljenje roditelji djece posvojene prije 2015. godine oštro osuđuju i pritom ističu da takav stav znači dubinsko nerazumijevanje ili namjerno ignoriranje problema, kaže se u priopćenju.

U mišljenju Vlade navedeno je i mišljenje pravobraniteljice za djecu kako promjena OIB-a sama po sebi ne bi osigurala zaštitu privatnosti djece, ali bi mogla poremetiti već ustrojeni sustav primjene OIB-a. Takva izjava, ocjenjuje Adopta, otvara pitanje brine li se pravobraniteljica više za djecu ili za sustav primjene OIB-a.

“Od vlasti više od dvije godine zahtijevamo zaštitu djece posvojene prije 2015. godine. Evidentirano je oko 1100 djece koja su izložena zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva. Njihova prava želimo izjednačiti s pravima djece posvojene nakon 2015. godine te pravima svih drugih građana Hrvatske“, istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

Prijedlog će Saboru iznijeti Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, a među predlagateljima je i Most.

Adopta se nada da će saborski zastupnici jednoglasno podržati prijedlog dopune Zakona o OIB-u, a ne čekati neki događaj koji bi im zbog trenutačnog političkog prepucavanja mogao biti na savjesti.

Podsjeća da su djeca u posvojiteljskim obiteljima završila jer se biološki roditelji o njima nisu brinuli, jer su zanemarivana, zlostavljana ili je postojao neki drugi razlog za oduzimanje roditeljske skrbi.