Aktivizam, Nekategorizirano

Baletne vježbe: tajno oružje za zdravlje i vitalnost starijih osoba

U ponedjeljak, 20. prosinca, u organizaciji Centra za kulturne djelatnosti, te u sklopu projekta „Kulturna re-generacija“, počinje online Zoom tečaj plesa „Plešem, dakle živim“, namijenjen osobama s navršenih 55 godina.

Ovaj strukturiran, siguran, nježan, uključiv i ugodan baletni program uključuje starije odrasle osobe u smislenu plesnu aktivnost koja koristi tjelesnom, kognitivnom i cjelokupnom zdravlju. Polaznici će se sastajati u virtualnom prostoru te raditi na povećanju mišićnog tonusa, snage i fleksibilnosti centra tijela, izgradnji gustoće kostiju, postizanju finijeg držanja i hoda, poboljšanju koordinacije, ravnoteže, pamćenja i mentalne oštrine te postizanju boljeg samoizražavanja i osjećaja za glazbu.

Tečaj plesa održavat će se kroz 12 susreta u trajanju od 90 minuta. Prvi termin zakazan je za 20. prosinca u 11 sati, a ostali termini bit će detaljno dogovoreni na prvom susretu.
Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem obrasca: https://forms.gle/qrNNnfh1eJLUro1HA

Program je osmišljen tako da polaznicima pruži temeljno razumijevanje osnovne baletne terminologije, glavnih principa baletne tehnike – držanja i postave tijela, stabilnosti centra tijela, okretanja prema van (rotacija nogu i stopala prema van), raspodjele težine (stav), te protezanja i protuteže, kao i položaja stopala i ruku, artikulacije stopala, port de bras (pokreti ruku, glave i gornjeg dijela trupa), osnovnih koraka i pokreta, jednostavnog sekvenciranja te umjetnost i muzikalnost.

Voditelj tečaja je Duilio Ingraffia koji je nakon završetka školovanja u baletnoj školi Balletto di Roma diplomirao na Baletnoj školi Rimske opere. Radio je kao solist u nekoliko talijanskih baletnih trupa među kojima su Astra Roma Ballet, Balletto di Milano, Jas Art Company, Balletto di Roma, Arena di Verona, Teatro dell’ Opera di Roma, nastupajući u klasičnim i suvremenim baletima te opernim produkcijama renomiranih talijanskih i međunarodnih koreografa i redatelja. Postaje članom baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je izvodio glavne naslove klasičnog, neoklasičnog i suvremenog baletnog repertoara kao član ansambla i kao solist manjih uloga. Surađuje s Nacionalnim moravsko-šleskim kazalištem u Ostravi kao asistent koreografa u baletnoj produkciji Coppelia Giorgia Madie. Gostujući je učitelj i korepetitor u Opernom kazalištu Krakow, Nacionalno moravsko-šleskom kazalištu u Ostravi i Moravskom kazalištu u Olomoucu. Trenutno sudjeluje na mnogim baletnim događanjima kao slobodni umjetnik i aktivno surađuje kao asistent koreografa za baletne produkcije diljem Europe te kao gostujući predavač u različitim baletnim školama u Italiji i Hrvatskoj.

Osim računala ili pametnog telefona i stabilne internetske veze, za sudjelovanje će vam trebati samo prostor koji će vam omogućiti dovoljno mjesta za ples. Malo razmaknite namještaj i prijavite se. Za ples nikad nije kasno!

Više o projektu saznajte na www.ckd.hr i www.facebook.com/Centar.za.kulturne.djelatnosti.
Za više informacija možete se obratiti na mail vanja.sedlanic@ckd.hr.

Projekt „Kulturna re-generacija“ provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom, sufinancirala ga je Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. − 2020. (poziv Umjetnost i kultura online) u ukupnom bespovratnom iznosu od 462.672,00 kn, od čega 393.271,20 kn predstavlja sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. (Izvor: Centar za kulturne djelatnosti)