Aktivizam, Nekategorizirano

Kreće drugi ciklus online tečaja plesa za starije od 55

Foto: Centar za kulturne djelatnosti

Drugi ciklus online Zoom tečaja plesa „Plešem, dakle živim“, namijenjen osobama s navršenih 55 godina, počet će u utorak, 11. siječnja 2022., u 10 sati. Program je osmišljen tako da polaznicima pruži temeljno razumijevanje osnovne baletne terminologije, glavnih principa baletne tehnike – držanja i postave tijela, stabilnosti centra tijela, raspodjele težine, te protezanja i protuteže, kao i položaja stopala i ruku, artikulacije stopala, port de bras (pokreti ruku, glave i gornjeg dijela trupa), osnovnih koraka i pokreta, jednostavnog sekvenciranja te umjetnost i muzikalnost, navodi se u priopćenju Centra za kulturne djelatnosti.

Polaznici će se sastajati u virtualnom prostoru te raditi na povećanju mišićnog tonusa, snage i fleksibilnosti centra tijela, izgradnji gustoće kostiju, postizanju finijeg držanja i hoda, poboljšanju koordinacije, ravnoteže, pamćenja i mentalne oštrine te postizanju boljeg samoizražavanja i osjećaja za glazbu.

Tečaj plesa održavat će se kroz 12 susreta u trajanju od 90 minuta, tri puta tjedno (utorkom, četvrtkom i petkom od 10:00 do 11:30).
Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem obrasca: https://forms.gle/qrNNnfh1eJLUro1HA

Voditeljica tečaja je Maja Drobac koja je pohađala Školu suvremenog plesa Ane Maletić i Školu za klasični balet u Zagrebu, a diplomirala je suvremeni ples na akademiji u Amsterdamu (Amsterdamse Hoogelschool voor de Kunsten – AHK – smjer izvođača) i klasični indijski ples i glazbu u Kerali, Indija (Bhaskara College of Fine Arts – smjer bharatanatjam i karnatik glazba). U Indiji je četiri godine plesala u Yana Lewis Dance Company (YLDC), kompaniji klasičnog baleta, gdje je i tri godine predavala klasični balet na akademiji – Yana Lewis Dance Acadamy (YLDA). Od 2015. do 2020. predavala je suvremeni ples u Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje u Zagrebu. Autorica je mnogih plesnih predstava (Vjeverice na juriš, Vjeverice uzvraćaju udarac, Silent Killer, BOX (killing kuguar), OSTATCI / sjećanja, LADA, Pala s konja na glavu i ozlijedila leđa, itd.), a predavala je klasični balet, suvremeni ples i bharatanatjam u mnogim plesnim školama i plesnim studijima u Hrvatskoj i svijetu.

Tečaj se provodi u organizaciji Centra za kulturne djelatnosti, u sklopu projekta „Kulturna re-generacija“.

Više o projektu saznajte na www.ckd.hr i www.facebook.com/Centar.za.kulturne.djelatnosti.

Projekt „Kulturna re-generacija“ provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom, sufinancirala ga je Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. − 2020. (poziv Umjetnost i kultura online) u ukupnom bespovratnom iznosu od 462.672,00 kn, od čega 393.271,20 kn predstavlja sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.