Aktualno, Nekategorizirano

Art(ve)šeraj: Besplatne ZOOM filmske radionice za mlade

Radionice filmske scenaristike i produkcije odvijaju se u sklopu europskog projekta Art(ve)šeraj te su namijenjene osobama od 15 do 25 godina koje uz vodstvo mentora žele razviti svoj osobni i prepoznatljiv stil.
Radionica se odvija online na aplikaciji ZOOM te će krenuti 3. siječnja 2022. u 18:00 sati. Odvijat će se ponedjeljkom, srijedom, petkom kroz pet tjedana, od 18:00 do 21:00 sat. Cilj radionice je pridonijeti uključivanju mladih ljudi u umjetničke procese te potaknuti razvoj smisla za stvaralaštvo i inicijativu, bogatu imaginaciju, emocionalnu inteligenciju, sposobnost kritičkog promišljanja, smisao za samostalnost te slobodu mišljenja i djelovanja, navodi u priopćenju Otvorena medijska grupacija.

Kroz susrete će doći od ideje do završne teme za svakog od polaznika, koja će se raspisivati do finalnog scenarija. U produkcijskom dijelu ići će se kroz osnove produkcije, kao i kroz moderne inačice njezine suprotnosti.

Sudionici će se na radionicama upoznati s fazama nastanka filma, od ideje do knjige snimanja. Referirati će se na sve tehničke i ine uvjete pisanja, na povijest filma i scenarija, na žanrove, scenoslijed i opise prostora i karaktera, ali na dnu te velike piramide koja se na kraju zove film, leži uvijek ideja i priča. Nakon što svoj scenarij usavrše na individualnim konzultacijama s mentorom, postavit će ga na digitalnu platformu gdje će posjetitelji lajkati djelo koje im se najviše sviđa. Scenariji koji skupe najviše lajkova bit će predstavljeni široj javnosti, a najboljim autorima omogućiti će se daljnji razvoj.

Voditelj radionice je hrvatski autor, dramaturg, producent i organizator Davor Žagar, koji profesionalno djeluje u kazalištu, na filmu i televiziji od početka osamdesetih godina, a radionica je za polaznike potpuno besplatna jer su sva financijska sredstva osigurana iz europskih fondova. Vrijednost radionice po osobi je 2.500,00 kuna.

Prijaviti se može preko Google obrasca: https://forms.gle/3t6wwoMiL6s2gmmF8

Otvorena medijska grupacija provodi projekt u partnerstvu s Centrom za kulturne djelatnosti, a projekt financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstvo kulture i medija RH.