Aktualno, Nekategorizirano

Ben Woodard: Je li filozofija fikcija?

Na slici: Ben Woodard, http://www.mi2.hr
Na slici: Ben Woodard, http://www.mi2.hr

U četvrtak 28. travnja 2016. u 19 sati u Multimedijalnom institutu, net.kulturni klub MaMa, Preradovićeva 18 u Zagrebu, održat će se predavanje Bena Woodarda: Je li filozofija fikcija?

O predavanju:

Kako u akademskoj tako i u neakademskoj tradiciji filozofija se uvijek suočavala s optužbom da ignorira zbilju, da je najgori oblik ekscesa uobrazilje. S vremenom filozofija se riješila svojih mitopoetskih i idealističkih tendencija i okrenula natrag realizmu i materijalizmu. Međutim, takvo samoograničavanje je zamaglilo odnos koji filozofiju veže ne samo s moći ideja i pojmova nego i s fikcijom. Kao što je vidljivo iz recentnih iskoraka u filozofsku fikciju (Laruelle), teorijsku fikciju (Negarestani) ili fikcionalnost u analitičkoj misli, filozofija ako želi adekvatno pojmiti ponašanje i oblike znanja, mora revidirati svoj odnos prema imaginacijskoj i konstrukcijskoj moći ideje izvan ograničenja realističkih i materijalističkih problema.
O predavaču:

Ben Woodard nedavno je doktorirao na Western University u Ontariju. U svom doktoratu bavio se odnosom idealizma, pragmatizma i naturalizma kod Schellinga. Predavač je na New Center for Research and Practice u Michiganu, suradnik projekta Laboratory for Ontology i suosnivač P.S.-a, filozofskog kolektiva pri Performing Arts Forumu u St. Ermeu u Francuskoj.