Aktualno, Nekategorizirano

Besplatno stručno vodstvo arhitekturom i okolinom Pučkog otvorenog učilišta

U okviru programa Izvedbe svakodnevnice 9., 10. i 11. srpnja održat će se besplatno stručno vodstvo vrijednim arhitektonskim djelom, Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu i njegovom okolicom, za koje je predviđeno trajanje tri sata.

Izvedbe svakodnevice u Pučkom otvorenom učilištu su vodstva namijenjena široj publici s ciljem upoznavanja svakodnevnog života u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života. “Vođene šetnje otkrivaju značaj objekta koji su projektirali arhitekti Radovan Nikšić i Ninoslav Kučan, te arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi, autora oblikovanja opreme i pokretnog mobilijara”, ističe se u najavi.

Vodstva su namijenjena svim zainteresiranim građanima koji se prethodno moraju prijaviti na stranicama Centra, a broj polaznika je ograničen. Termini su četvrtak, 9. srpnja u 16 sati, u petak, 10. srpnja u 16 sati te u subotu, 11. srpnja 2020. u 9.30 sati.

Voditelji su Ana Majurić (voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb), Jasna Galjer (redovita profesorica u trajnom zvanju Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti), Višnja Vidmar (polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu) i Damir Gamulin (dizajner, bavi se oblikovanjem kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru).

U sklopu programa Izvedbe svakodnevice održat će se i javni razgovor sa četiri već navedena voditelja na temu arhitekture i svakodnevice Pučkog otvorenog učilišta i okolice. Razgovor je otvoren za javnost i nisu potrebne prethodne prijave. Razgovor je planiran za rujan 2020., termin će biti naknadno objavljen.

Izvedbe svakodnevice jedna su od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice, u kojoj građani imaju priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene, a sudjeluju i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.

Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna, koji otkrivaju i rekreiraju priče o svom gradu.

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.