EHO, Nekategorizirano

Brži i bolji odgovor na krizne situacije

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Kako bi njihovi volonteri još spremniji dočekali krizne situacije, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije počelo je s provođenjem projekta POMOZI – Podrška i oblikovanje modaliteta odgovora na zajedničke izazove, a koji je danas i predstavljen, navodi se na stranici https://radio.hrt.hr/.

Radi se o projektu vrijednom više od 420 tisuća kuna kojim će se, kako je rečeno na početnoj konferenciji, ojačati kapaciteti te podići spremnost pripadnika Crvenog križa OBŽ. Ljudi će se kroz ovaj projekt obrazovati za odgovore u kriznim situacijama kao što su poplave, potresi i migrantske krize. Provodit će se prvo dvodnevne edukacije na temelju kojih će se onda napraviti kurikulum za jačanje terenskih jedinica koji će biti baza za provođenje ostatka projekta. Nakon toga slijede dvodnevne aktivnosti i terenske vježbe za volontere koji će činiti interventne timove, pojasnila je voditeljica projekta Stefani Rabar. Osim nabrojanog, kroz projekt će se provoditi i niz aktivnosti usmjerenih na psihosocijalnu podršku za volontere koji su već volontirali u kriznim situacijama, dodaje Rabar, a dio aktivnosti provodit će se i po školama: Preko edukacije „Set to go” obići ćemo 14 razreda čime ćemo obuhvatiti otprilike 250-300 djece koje ćemo učiti što u određenim kriznim situacijama trebaju spremiti u svoj ruksak kada su okolnosti takve da moraju napustiti svoje područje življenja.

Iako će se educiranost volontera ovim projektom još dodatno povećati, volonteri Crvenog križa Osječko-baranjske županije imali su posljednjih desetak godina nažalost mnoštvo prilika za stjecanje iskustva u kriznim situacijama kaže ravnatelj županijskog društva Goran Latković: Nakon velikog potresa na području Siska i Petrinje naši pripadnici su bili među prvima na terenu koji su organizirali i pružili pomoć stradalom stanovništvu. Išli smo također i na međunarodne misije, među kojima bih izdvojio Pakistan i Haiti. Tako da smo nažalost imali smo dosta prilika pokazati sve ono za što se konstantno uvježbavamo, pa stoga u sljedećem razdoblju priželjkujemo da bude što više uvježbavanja, a manje potreba za odgovorom.

Ovaj projekt se provodi u okviru natječaja Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice koji financira Europski socijalni fond iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a Osječko-baranjska županija je jedan od partnera zajedno sa svim lokalnim društvima Hrvatskog Crvenog križa s područja županije.