Aktualno, Nekategorizirano

Budi prijatelj, kupi ciglu

Zbrinjavaju pse iz cijele Međimurske županije
Zbrinjavaju pse iz cijele Međimurske županije

Sklonište Prijatelji Čakovec pokrenulo je akciju “Budi prijatelj, kupi ciglu” s kojom planiraju prikupiti sredstva za pretvaranje oronule građevine u smještaj za štence prije zime, prenosi Emeđimurje.

Sudjelovanje u akciji vrlo je jednostavno, svatko tko se osjeća kao prijatelj koji želi kupiti ciglu isto može napraviti uplatom 20 kuna za jednu ciglu, a može ih se kupiti i više, na račun ZEU “Prijatelji životinja i prirode”, IBAN HR4223400091510765743 s naznakom za ciglu.

– Jasno nam je da je sada vrijeme ljeta, vrućina, godišnjih odmora i mora, ali mi moramo već sada razmišljati o zimi i pripremiti smještaj za štence kojima u zimi prijeti opasnost od smrzavanja – objašnjavaju iz Skloništa.

Takozvana ‘crvena kuća’ jedna je od oronulih građevina koje se nalaze na zemljištu koje je na korištenje Skloništu, no uz radove na krovištu, nova vrata i prozore te manje građevinske zahvate u samoj građevini do zime bi mogla postati upravo ono što Skloništu treba, topla funkcionalna kuća za najmanje.

– Prokrčili smo i rasčistili put do kuće, nešto sitno farbe imamo no za sve potrebne zahvate sami financija nemamo obizrom na vrtoglave troškove brige o preko 400 pasa. Akcija ‘Budi prijatelj, kupi ciglu’ pokrenuta je s ciljem prikupljanja sredstava za obnavljanje ‘crvene kuće’ i iskreno se nadamo da će naši sugrađani biti prijatelji i kupiti poneku ciglu za nas makar i s ljetovanja – dodaju iz Skloništa.

Sklonište Prijatelji neprofitno je no kill sklonište koje zbrinjava pse iz cijele Međimurske županije, a vodi ga Zaštitarsko ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode. Osim financijske pomoći Skloništu Prijatelji je potrebna i volonterska pomoć u uređenju okoliša Skloništa i sitnim građevinskim radovima koji su neizbježni tijekom ljetnih mjeseci.

– Volonteri su nam uvijek potrebni, iako možda ne na onaj način na koji svi misle. Naši radnici u Skloništu svakodnevno hrane pse, brinu o vodi i čiste dvorišta jer su psi već naviknuti na njih, a i oni poznaju pse pa je cijeli proces puno brži. Košnja trave, pomoć pri rušenju ili gradnji, farbanje ograde i slične sitnice ono su gdje nam volonteri najviše mogu pomoći. Za većinu poslova nije potrebno prethodno znanje već samo dobra volja i odjeća za rad – poručuju iz Skloništa.

Bilo da se odlučite na kupnju cigle, bilo da se odlučite na volontiranje nadamo se da ćete barem dio svog vremena ovog ljeta posvetiti napuštenim psima.