Aktivizam, Nekategorizirano

Centar Murai: Neka tvoja fotka pomogne očuvanju lokalne povijesti!

Projekt “ Kaj ga fotki!” mlade umjetnice Ive Ružić otvara priliku za intergeneracijsko učenje i suradnju spajanjem zainteresiranosti starijih generacija za prijenos neopipljivih kulturnih dobara i entuzijazma mladih za umjetničko izražavanje, navodi se u priopćenju Centra Murai, koje prenosimo u cjelosti.

Jedan od najintrigantnijih aspekata malih sredina su kooperacija u očuvanju usmenih predaja i “sega kaj je negda bilo”.

U Kreativno edukativnom centru Murai, 8. i 9. travnja očekuje Vas predavanje o očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara, restauraciji fotografskih sadržaja te praksama dokumentiranja i arhiviranja istih u gradskim muzejima te radionicu kolažiranja sakupljene fotografske građe.
Inovativni modeli prikupljanja sredstava za djelovanje organizacija civilnoga društva

Povijest, umjetnost i kreativa… sve to na našoj radionici
U mnogim umjetničkim pokretima već postoji duga tradicija fotokopiranja i “xerox-anja”, odnosno stvaranja kolaž umjetnosti koristeći već postojeće slike, fotografije, tekstove i druge materijale. Ovaj način stvaranja, s jednostavnošću izrezivanja, aranžiranja i očuvanja finalne kompozicije skeniranjem učestao je način izrade i distribucije fanzina, pogotovo zbog tendencije fotokopiranja da bude dostupno, jeftino i efikasno. Ova tehnika stoga predstavlja odličan uvod u učenje o osnovama likovne teorije kao što su kompozicija i dizajn kroz stvaranje koje je uistinu pristupačno.

U petak, 8. travnja s početkom u 17:30 sati, Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec održat će predavanje o restauraciji i arhiviranju fotografske građe, nakon čega slijedi radionica kolažiranja pod vodstvom Ive Ružić koja će se nastaviti idući dan, u subotu, 9. travnja s počekom u 15 sati.

Kroz stvaranje kolaž umjetnosti koristeći stare fotografije nadamo se vidjeti Međimurje kroz kreativne oči njenih mještana i uvidjeti koje običaje, baštinu, mjesta i ljude oni drže u srcu.
Do 8.travnja smo u procesu sakupljanja fotografija koje Međimurci smatraju relevantnima, lijepima, i ponajviše punima sjećanja. Zanimaju nas svakakve fotke s područja Međimurja (ali ponajviše one starije, iz prošlog stoljeća), različitih kadrova, boja i motiva. Od arhitekture i javnih površina do ljudi, događaja, životinja, privatnih prostora, običaja, predmeta – ukratko svega što Vi osobno smatrate zanimljivim.

Fotke šaljite na:

Obrazac za prikupljanje fotografija
ili na mail: ivaa.ruzic@gmail.com

Ako imate bilo kakvih tehničkih pitanja ili poteškoća, možete nam se javiti na broj 098 913 7341, i vrlo rado ćemo vam pomoći – stalo nam je da svi mogu sudjelovati u projektu i ovjekovječiti svoje fotografije!