Hrvatska, Nekategorizirano

Čitanje na kotačima: pokrenuta bibliobusna služba na području Varaždinske županije

Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof su u ponedjeljak, 15. svibnja, u Kulturnom centru ‘Ivan Rabuzin’ u Novom Marofu, uručeni ključevi novog bibliobusa nabavljenog u sklopu projekta ‘Čitanje na kotačima’ čime je pokrenuta bibliobusna služba na području Varaždinske županije.

Peti je to bibliobus nabavljen u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ koji je Ministarstvo kulture i medija objavilo 23. prosinca 2020. u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“. Ukupna financijska alokacija poziva iznosi 41 milijun kuna, od kojih se skupini aktivnosti A, u čijem je fokusu nabava bibliobusa, dodjeljuje 35 milijuna kuna.

Ističući kako su zbog svoje mobilnosti, pokretne knjižnice važan kotač u širenju dostupnosti kulturnih sadržaja u Republici Hrvatskoj, jer osiguravaju knjižnične usluge na teško dostupnim i udaljenim područjima, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak izrazio je zadovoljstvo što će ta pokretna knjižnica smještena u bibliokombiju uspješno pružati knjižnične usluge na područjima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Najavio je izradu Nacrta plana razvoja pokretnih knjižnica za desetogodišnje razdoblje od 2023. do 2032. godine, koju je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo svjesno važnosti razvoja usluge pokretnih knjižnica, sve kako bi se osigurao sustavan i održiv razvoj pokretnih knjižnica kao nastavak osuvremenjivanja hrvatske mreže narodnih knjižnica. Uz želje da projekt Čitanje na kotačima bude još jedan važan kotač koji će usmjeriti oblikovanje našega društva u društvo jednakih mogućnosti, razvijati nove kulturne programe i promovirati pisanu baštinu na području udaljenom od kulturnih središta, državni je tajnik čestitao na realizaciji projekta koji je osigurao dolazak prvog bibliobusa na području Varaždinske županije te naglasio kako će kvalitetni, inkluzivni programi i ubuduće imati podršku Ministarstva.

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić te ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević. Bibliokombi će biti dostupan korisnicima 30 sati tjedno na 8 stajališta dnevno. Zahvaljujući sredstvima koje je Ministarstvo kulture i medija osiguralo putem programa nabave knjižne i neknjižne građe u 2023. godini, kombi je opremljen novom informatičkom opremom i 1500 primjeraka knjižne građe izdavačke kuće Katarina Zrinski, od beletristike, stručne, i znanstvene do popularno-znanstvene literature za djecu, mladež i odrasle. (Izvor: min-kulture.gov.hr)

Više o projektu: https://www.citanjenakotacima.com/.