Aktualno, Nekategorizirano

Crveni nosovi, klaunovi-doktori novim EU projektom nasmijavat će i starije osobe i djecu s autizmom

Foto: Klaunovidoktori

Crveni nosovi, klaunovi-doktori, ponovno su u posjetama malim pacijentima u bolnicama i korisnicima domova za starije, izvijestili su iz te udruge, prenosi Hina.

“Punih godinu dana redovito smo osmijehe na lica djece donosili kroz naše umjetničke programe online, ali i putem vanjskih parada i dvorišnih koncerata za starije osobe. Ipak, ono što je svaki klaun-doktor duboko u sebi priželjkivao, trenutak je ponovnog dolaska na dječje odjele bolnica”, naglasili su.

To je, kažu, onaj trenutak u kojemu će tihim hodnicima zasvirati ukulele, u kojemu će zabrinuti pogled zamijeniti osmijeh i iznenađenje, koji će sestrama i liječnicima užurbanima poslom izmamiti osmijeh na lice. I nakon pune godine, taj se trenutak konačno i dogodio, izvijestili su.

Tako su u redovnim “vizitama” u KBC-u Zagreb na Rebru, zatim u KBC-u „Sestre milosrdnice“ u Vinogradskoj te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali i na KBC-u „Firule“ u Splitu.

U proteklih godinu dana bili su redovito, u prosjeku dva puta tjedno, i na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji te su pružali psiho-socijalnu pomoć djeci, mladima i starima.

Ovoga tjedna, koji je počeo blagdanom sv. Nikole, u posjetama su korisnicima u Domu za starije „Mali Kartec“ u Krku, a od 6. do 10. prosinca zajednički s njima priređuju predstavu „Cirkus Varijete“.

U Osijeku su imali radionicu o tome kako se prirediti za klauna-doktora koju je održao osnivač i umjetnički savjetnik Crvenih nosova u Hrvatskoj Zoran Vukić.

Ondje su klaunovidoktori posjetili korisnike Doma za starije i nemoćne, a opet će im doći 20. prosinca. Djecu na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci klaunovi-doktori će posjetiti danas, 8. prosinca, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Posebno su dodali kao se svi njihovi programi održavaju prema preporučenim epidemiološkim mjerama i da se klaunovi-doktori uvijek pridržavaju svih zdravstvenih preporuka Ministarstva zdravstva.

Iz Crvenih nosova izvijestili su da trenutno sudjeluju i u međunarodnom projektu “ClowNexus, klaun nas povezuje” kako bi mogućnosti umjetnosti klauna obuhvatile i starije osobe s demencijom i djecu s poremećajem iz autističnog spektra.

“ClowNexus je dio europskog projekta, koji nas veseli jer ćemo se baviti temom demencije sljedeće tri godine te proširiti svoje umjetničko djelovanje u pružanju podrške najosjetljivijim skupinama u društvu. Svi imaju temeljno pravo na kulturne i umjetničke aktivnosti te pozitivno djelovanje umjetnosti na dobrobit spomenutih skupina”, poručili su.

Dodali su i kako je suradnja već počela s Domom za starije osobe „Park“, „Dubrava“, „Medveščak“ te Centrom za autizam u Zagrebu.

“Istraživanje je na samom početku ali bodre nas i nagrađuju prve vesele reakcije korisnika na predstave koje zaokupljaju njihovu pažnju”, istaknuli su.

Projekt se provodi uz potporu programa Europske unije „Kreativna Europa“.