Hrvatska, Nekategorizirano

Documenta pokrenula peticiju podrške globalnoj solidarnosti i uspostavi primirja u svijetu

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta podsjetio je u subotu na ulogu solidarnosti u suočavanju s globalnom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te je pozvao Vladu da podrži inicijativu glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za uspostavu primirja u cijelome svijetu.
Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Pozivamo Vladu RH da kao predsjedavajuća Vijećem EU:

1.  javno podrži poziv glavnog tajnika UN-a za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu te da
  2. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da potporu Fondu solidarnosti COVID-19 te podrži sve sadašnje i buduće zdravstvene, socio-ekonomske i političke mjere međunarodnih institucija i organizacija rukovođene načelima globalne solidarnosti.

Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada. Stoga pozivamo Vladu RH da podrži inicijativu glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na „pravu borbu naših života“ – borbu protiv pandemije virusa COVID 19.

U vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju, ukazuje se povijesna prilika za trenutno okončanje ratova koja višestruko jača imunitet cijele svjetske zajednice i pridonosi uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja. Temeljeći se na iskustvima nedavnog rata, Vlada RH i svi građani/ke imaju odgovornost i priliku snažno podržati ovu inicijativu.

Ističemo riječi Antónia Guterresa upućene u pozivu: „Ne zaboravimo da je u zemljama poharanim ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.“ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji. Poziv je podržao i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, dodavši da „samo skupa možemo savladati globalnu pandemiju koronavirusa. To je prava bitka s kojom se suočavamo.“ Inicijativu Antónia Guterresa podržao je i papa Franjo riječima da smo svi na istom brodu u ranjenoj planeti.

Pozivamo Vladu RH, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije da iskoristi svoj utjecaj i pozove Vlade zemalja EU da provedu u djelo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naglašavamo važnost pribavljanja zaštitne opreme, osobito za zdravstvene radnike/ce i pomagače/ice, te važnost intenziviranja testiranja u pojedinim zemljama.

Poziv su do sada podržale 43 organizacije i 173 građana i građanke.

Peticija podrške za uspostavu primirja u svijetu podršku globalnoj solidarnosti  dostupna je OVDJE