Aktualno, Nekategorizirano

Druga edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti – EdukAl 2016

Druga godina EdukAl-a
Druga godina EdukAl-a

U četvrtak i petak, 10. i 11. studenog u Zagrebu se (u Hotelu International) održava Druga edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti – EdukAl 2016, koja će okupiti oko 200 sudionika – neformalnih njegovatelja, liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika i drugih profesionalaca koji se svakodnevno susreću s problemima koje trpe osobe s demencijom (kojih je trenutno u našoj zemlji prema procjenama oko 87.000) i njihovi obiteljski skrbnici (kojih je trenutno u našoj zemlji prema procjenama oko 220.000).

Opća tema EdukAl-a 2016 je Alzheimer i društvo. Razlog naglašavanja društvene uloge u borbi protiv demencije nalazimo u dvjema činjenicama.

Prva je što donositelji naših javnozdravstvenih politika još nisu pristupili usvajanju Nacionalnog plana borbe protiv demencije, čime bi potaknuli donošenje niza odgovarajućih propisa i standarda javnog zdravstva i socijalnog rada. Druga se nalazi u potrebi da javnost prestane demenciju shvaćati mentalnom bolešću, jer ona to nije – jer ona to nije – simptomi sami po sebi nisu bolest, već njihov izraz, i shvati da osobama s demencijom treba pomoć građana i njihovih zajednica kako bi što one mogle bolje koristiti svoje umanjene spoznajne sposobnosti.

Pokrovitelji EdukAl-a 2016 su Ministarstvo zdravstva RH, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH i Grad Zagreb, a podržavaju ju Svjetska i Europska federacija udruga za borbu protiv Alzheimerove bolesti, Mediteranska i Hrvatska Alzheimer alijansa kao i Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska psihološka komora i Hrvatska komora socijalnih radnika. Sponzori konferencije EdukAl 2016 su farmaceutske kuće Pfizer, Alkaliod i Mylan, a suorganizator je turistička agencija Spektar- Putovanja iz Zagreba.

Ciljevi konferencije

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, kao organizator ove interdisciplinarne konferencije, njome želi pomoći u dijagnosticiranju, njezi i skrbi osoba s demencijom trima glavnim skupinama:
– medicinskim strukama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da lakše prepoznaju demenciju i preciznije dijagnosticiraju neurodegenerativne bolesti koje ju uzrokuju;
– socijalnim radnicima i psiholozima da novim psihosocijalnim metodama djelotvornije pomognu osobama s demencijom i njihovim obiteljskim skrbnicima, a
– profesionalnim njegovateljima i obiteljskim skrbnicima, posebice zaposlenicima u domovima za starije i nemoćne, da bolje shvate promjene kroz koje prolaze osobe s Alzheimerovom bolešću ili drugim oblicima demencije i time omoguće oboljelima maksimalnu kakvoću života – što je duže moguće.

Razlozi održavanja konferencije

Izravni razlog održavanja ove edukativne konferencije nalazi se u činjenicama:
– da je u Hrvatskoj demencijom zahvaćeno oko 87.000 ljudi o kojima neformalno brine oko 220.000 obiteljskih skrbnika i da se taj broj stalno povećava;
– da osobe s demencijom nisu kod nas zakonski određene kao osobe s invaliditetom, iako nas na to obvezuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i upozoravaju odluke Europske komisije i Europskog parlamenta.
– da je u više od 50% slučajeva demencija nejasno dijagnosticirana ili da ostaje nedijagnosticirana;
– da se u Hrvatskoj nalazi više od 600 domova za starije i nemoćne ili socijalnih ustanova koje u najvećem broju slučajeva bez odgovarajućeg specijalističkog znanja brinu o osobama s demencijom;
– da o 90% osoba s demencijom živi u krugu svoje obitelji koja o njima skrbi bez odgovarajuće potpore;
– da društvo demenciji radi stigmatizacije često „okreće leđa“;
– da je briga o oboljelima od demencije koju pružaju specijalisti različitih struka nedovoljno povezana.

Teme konferencije

Druga edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti EdukAl 2016 podijeljena je u 5 tematskih cjelina:

1. Dijagnostika i terapija Alzheimerova bolesti
2. Demenciji prijateljske zajednice
3. Skrb o osobama s demencijom
4. Život s osobama s demencijom
5. Iskustva rada s osobama oboljelih od Alzheimerove bolesti