Hrvatska, Nekategorizirano

Dvadeset i jednoj ženi uručene nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene’ i ‘Buduće liderice’

 Na fotografiji Margarita Maruškić Kulaš, Caroline Spivak. foto HINA / Mladen VOLARIĆ /
Na fotografiji Margarita Maruškić Kulaš, Caroline Spivak. foto HINA / Mladen VOLARIĆ /

Na trećoj međunarodnoj konferenciji “Napredak žena, napredak ekonomije -ostvari potencijal”, u četvrtak su u povodu Međunarodnog dana žena dvadeset i jednoj ženi, koje imaju različite interese, zanimanja i područja rada, uručene nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene’ i ‘Buduće liderice’.

Mreža hrvatskih žena/Croatian Women’s Network (CWN/MHŽ) treći put održava konferenciju, a ovogodišnja središnja tema je položaj i utjecaj žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu, o čemu se govorilo na predavanjima i panelima.

Konferencijom se žele istaknuti postignuća žena u poslovnom svijetu, ukazati na njihov velik doprinos, a umrežavanjem i stvaranjem novih poslovnih partnerstva želi se pomoći razvoju hrvatskoga društva. Geslo konferencije je “Podržimo jedna drugu”.

Osnivačica MHŽ-a Caroline Spivak kazala je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu, ili kulturi i umjetnosti. Poručuje da žene moraju poticati žene jer će time ojačati svoj položaj. Naglašava kako su ženska prava i muška prava, jer je tu riječ o ljudskim pravima.

“Žene mogu pozitivno utjecati na sva područja života i pridonijeti boljitku. No, i danas postoji veliki raskorak, s jedne strane žene imaju mogućnost uspjeha bez ograničenja, a s druge u mnogim zemljama žene se čak i ne smatraju osobama. Nemaju prava kao što su ravnopravnost u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, nemaju pravo glasa niti imaju pravo na nasljedstvo, a o predstavništvu u državnim, sudskim i sličnim tijelima da i ne govorimo”, istaknula je.

Kao pozitivan primjer navela je trendove u Kanadi i sličnim zemljama, gdje žensko poduzetništvo sve više jača.

“Na konferenciji žene ne pokazuju samo ono što znaju i što mogu, nego se i umrežavaju kako bi jedna drugu podržale. Podsjetila bih na riječi Madeleine Albright koja je rekla: ‘Kao podršku bih željela da me podrže sve žene, a drugo mi nije bitno'”, rekla je Ivana Perkušić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Ističući važnost ovakvih inicijativa izrazila je zadovoljstvo što su se na konferenciji okupile žene umjetnice, pilotkinje, gospodarstvenice, znanstvenice…

Među dobitnicama nagrada je ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Vesna Bosanac, kao i žene iz raznolikih područja rada – Ksenija Abramović, Zrinka Bačić, Carolina Borojević, Antonella D’Antuono, Suzana Flanz, Gloria Jurešić, Zorka Kinda-Berlakovic, Sara Kolak, Đurđica Orepić, Anita Martinac, Josipa Petrunić, Marija Perić, Marija Selak, Nikolina Sesar, Branka Salopek Sondi, Ivana Tkalčić, Kathryn Tešija, Ana Tomašković, Ana Jurinjak Tušek i Tea Žakula.

Nagrade su dodijeljene Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i broji više od pet stotina članova. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.