Nekategorizirano, Svijet

Elton John optužuje Rusiju i istočnu Europu za “diskriminaciju homoseksualaca”

Princ Harry  i Sir Elton John tijekom AIDS konferencije 2018 u Amsterdamu, foto  EPA/ROBIN UTRECHT
Princ Harry i Sir Elton John tijekom AIDS konferencije 2018 u Amsterdamu, foto EPA/ROBIN UTRECHT

Britanski pjevač Elton John u utorak je napao Rusiju i istočnu Europu optuživši ih za “diskriminaciju homoseksualaca”, drugog dana međunarodne konferencije o aidsu u Amsterdamu.

Elton John i princ Harry najavili su novu međunarodnu financijsku pomoć vrijednu 1,2 milijarde dolara kako bi se “zaustavio ciklus” prenošenja HIV-a dok znanstvenici govore o slabim rezultatima u pronalaženju lijeka.

Na tiskovnoj konferenciji nakon objave te informacije pjevač je upro prstom u Rusiju i u istočnoeuropske zemlje. “Te zemlje provode politiku velike diskriminacije pripadnika LGBT zajednice”, požalio se Elton John. “Moramo se boriti protiv toga”, rekao je.

Premda je britanska pjevačka zvijezda istaknula da se diskriminacija “ne događa samo u istočnoj Europi”, ona je ipak veoma česta u tom dijelu svijeta, ocijenio je.

“Istočna Europa je jako homofobna i LGBT zajednica ondje veoma teško živi”, dodao je pjevač u razgovoru za agenciju France Presse.

Elton John je ocijenio da je nužno “surađivati s vladama” u vezi s tim pitanjem. “Politike moraju biti na visini tako važnog pitanja. One mogu brzo iskorijeniti tu epidemiju (…) Molim vas, sjetite se da su svi ljudi jednako vrijedni”, istaknuo je.

“Ja nisam predsjednik Putin ni predsjednik Trump. Nisam predsjednik neke države. Političari moraju biti bolji ljudi”, poručio je u oštrom govoru. “Da nema nesnošljivosti i mržnje, ta bi se bolest mogla iskorijeniti brže nego što se misli”, rekao je na kraju.