Aktivizam, Nekategorizirano

EU Living Streets – javni poziv za gradove u Hrvatskoj!

Mogu li i hrvatski gradovi oživjeti svoje ulice? Projekt EUKI – European Climate Initiative Living Streets pokreće javni poziv za hrvatske gradove koji se žele iskušati u Living Streets procesu! Projekt je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities te tri različite organizacije – Oeste Sustentavel iz Portugala, Sustainable City Network iz Grčke i Terra Hub iz Hrvatske. Prijaviti se mogu svi hrvatski gradovi koji su potpisnici povelje Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors). Prijave su otvorene do 1. srpnja u ponoć (24.00h).

Što za vas znače gradske ulice, trgovi i javni urbani prostori? Jesu li mjesto druženja i okupljanja, interakcije s drugim ljudima i zanimljivim sadržajima ili su samo “prolazno“ mjesto kojim smo došli od točke A do točke B, a putem možda ugazili u nepokupljeni pseći izmet? Kako izgledaju te ulice i trgovi, vaša i moja ulica? Tko ju je osmislio, ima li na njoj života ili je samo mjesto za naplatu parkiranja i kante za odvojeno prikupljanje otpada, više u neredu nego u redu?

U vrijeme preporuke održavanja fizičke distance (ali ne nužno i društvene) potrebne su nam javne površine koje su dovoljno prostrane da podrže druženje i komunikaciju građana na sigurnom razmaku. Potrebe ljudi koji ih koriste trebale bi biti u prvom planu, a upravo sada i s novim iskustvom pandemije i kućne izloacije, dobro je vrijeme za pametnije promišljanje dizajna javnih površina, prostora, dostupnosti javnih usluga i sadržaja te društvene infrastrukture koja nam pomaže.

Je li moguće zajedno osmisliti i provesti dizajn ulice o kakvoj oduvijek sanjamo? Moguće je.

Upravo to je cilj EUKI Living Street projekta kojim će gradovi iz Hrvatske, Grčke i Portugala moći redefinirati društveno-ekonomsku i estetsku dimenziju svojih ulica unutar okvira urbanog razvoja.