Nekategorizirano, Svijet

Europski odbor regija provodi javno savjetovanje o zajedničkoj viziji budućnosti prekogranične suradnje u EU

Europski odbor regija (OR) nastavio je sa uklanjanjem prepreka s kojima se suočavaju građani koji žive u pograničnim regijama, a koje su došle do izražaja u svom utjecaju na svakodnevni život tijekom COVID-19 krize.

Kako bi se zadržale mogućnosti koje otvorene granice nude građanima čak i u kriznim situacijama, a slijedom iskustava proizašlih iz COVID-19 pandemije, Europski odbor regija zajedno s Europskim prekograničnim savezom građana radi na definiranju vizije dugoročne prekogranične suradnje.

Kako bi se postigla uravnotežena vizija, Europski odbor regija je pokrenuo javno savjetovanje o zajedničkoj viziji dugoročne budućnosti prekogranične suradnje u Europskoj uniji. Na temelju povratnih informacija, Europski odbor regija će usvojiti Rezoluciju na plenarnom zasjedanju u srpnju 2021. godine, a ona će predstaviti konkretne prijedloge za budućnost prekogranične suradnje i predstavljat će službeni doprinos Europskog odbora regija i Europskog prekograničnog saveza građana, članova Konferencije o budućnosti Europe.

Europski odbor regija i Europski prekogranični savez građana bi željeli znati što građani i dionici koji se bave prekograničnim pitanjima misle.

Javno savjetovanje je dostupno ovdje na svim jezicima Europske unije, a rok za doprinose je 14. ožujka 2021. godine. (Izvor NZRCD)