Aktivizam, Nekategorizirano

Festival tolerancije od 30. lipnja do 3. srpnja

“Sve se mijenja” je geslo ovogodišnjeg 16. Festivala tolerancije, osvještavanja različitosti i međusobnog prihvaćanja, na kojem će se od 30. lipnja do 3. srpnja prikazati filmovi iz 30 zemalja i organizirati glazbeni program, stand up predstave, panel-diskusije te izložba.

Ove godine je program u nešto kraćem, ali raznovrsnijem izdanju, najavljen provokativnim vizualima i plakatima kako bi zaintrigirao posjetitelje i širio poruku kako je krajnje vrijeme da mijenjamo stavove i postanemo naprednije društvo, navodi se u priopćenju.

Filmski programi ove su godine podijeljeni u pet kategorija, a selekciju filmova za sve dobne skupine, prikazivanih i nagrađivanih na najvažnijim svjetskim festivalima, napravili su Snježana Tribuson i Boško Picula, koji je istaknuo kako je tolerancija kao filmska tema ili kontekst različitih filmskih zapleta prisutna u velikom broju ostvarenja sedme umjetnosti u posljednje vrijeme.

Program “Spektar” donosi selekciju od deset svjetski aktualnih i važnih igranih filmova koji se bave temama kao što su Holokaust, ljudska prava i aktualni društveni problemi. Prilikom selekcije posebna se pozornost posvetila filmovima iz tzv. svjetskoga festivalskoga kruga nagrađivanih na prestižnim festivalima.​

“Ugriz stvarnosti” prikazuje petnaest dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu koju dobar dokumentarac uvijek ima.

“Tolerancija na rubu” je program fokusiran na eksperimentalne, arthouse i druge filmove koji nisu dio uobičajene festivalske selekcije, u sklopu kojeg se u suradnji s Louisiana Channelom prikazuje dokumentarni film Marina Abramović i Ulay: Nepredvidljivi završetak.

“Samo kratko” donosi izbor od 11 kratkih filmova, dok je program “Mali koraci” posvećen edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade.

“Tolerance Talk” javne su panel-diskusije u okviru serije rasprava koje se niz godina održavaju u sklopu filmskog programa Festivala tolerancije.

Ove godine otvorit će se tri društveno relevantne teme: “Gdje je nestao čovjek? – posljednja svjedočanstva o Holokaustu”, “Jučer, danas, žena! – pravo na prekid trudnoće” i “Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu – tko god bila, otkud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg”, što je ujedno i naziv izložbe nastale u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

Na ljetnoj pozornici parka Bundek održava se glazbeni program.

Raspored programa dostupan je na www.festivaloftolerance.com (Hina)