Aktivizam, Nekategorizirano

Filozofski cafe u Osijeku, Španjolskoj, Meksiku i Norveškoj

Filozofski cafe održava se u javnim prostorima, u kafićima i knjižnicama, ili u srednjim školama
Filozofski cafe održava se u javnim prostorima, u kafićima i knjižnicama, ili u srednjim školama

U Osijeku će se od veljače 2017. godine održavati serija radionica filozofskog cafea u okviru Wisdom Philosophical Practice projekta. W3P je prvi projekt empirijskog istraživanja o filozofskoj praksi u svijetu, a u udruzi Mala filozofija zbog toga su posebno  zadovoljni što će se projekt održati u Osijeku, pored ostalih zemalja njihovih partnera, Španjolske, Meksika i Norveške. Vrlo mlado polje u filozofiji, filozofska praksa, do sada se u Hrvatskoj održavala kroz radionice filozofije za djecu, filozofski cafe, filozofske šetnje ili filozofske konzultacije.

Desetak filozofskih cafea

– Filozofski cafe u osječkom Magisu redovito se održava od 2014. godine, što nam je i osiguralo pozivnicu za sudjelovanjem na ovom međunarodnom projektu koji financiraju Sveučilište u Chicagu i John Templeton fondacija te koji organizira Sveučilište u Sevilli – kaže Zoran Kojčić, moderator filozofskih cafea otkrivši da je u 2016. godini u organizaciji članova Male filozofije održano desetak filozofskih cafea, najviše u Osijeku i Zadru te Vukovaru i drugim manjim gradovima.

Migrantska kriza

– Filozofski cafe održavamo ili u javnim prostorima, u kafićima i knjižnicama, ili u srednjim školama te smo zadovoljni interesom sudionika. U prosjeku je to brojka od petnaestak sudionika, što bi bio i optimalan broj za kvalitetnu raspravu. Unazad godinu dana, migrantska kriza je najpopularnija tema, a sudionici se često odlučuju i za obrazovanje, ravnopravnost spolova, no imali smo i teme o ljubavi i iskrenosti, unutar kojih se ispituju nešto intimniji pristupi problemima, za razliku od onih društvenih i javnih tema – kaže Kojčić naglasivši kako će Rad na W3P projektu biti nešto drugačiji.

Drugačije metode

– Održavat će se u manjim skupinama u kojima će sudionici imati i određene zadatke za obaviti, pored klasične rasprave pa će biti zanimljivo pratiti njihove reakcije na drugačije metode. To će nam posebno biti zanimljivo kada budemo uspoređivali kako na filozofski cafe reagiraju sudionici iz različitih dijelova svijeta – iako su nam Španjolci donekle bliski, sigurno imamo nekih razlika u mentalitetu s Norvežanima i Meksikancima. Broj sudionika na filozofskom cafeu u Osijeku bit će ograničen na najviše 16, stoga vas molimo da nam se javite ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje. Radionice će se održavati po dogovoru sa sudionicima, ali u pravilu u večernjim satima radnim danom – pojašnjava Kojčić najavivši kako u udruzi Mala filozofija u 2017. godini imaju u planu i novi projekt online filozofskog cafea.

Online druženja

– U online druženjima bilo bi nam lakše spojiti ljude iz različitih gradova u Hrvatskoj i široj regiji. Interes postoji i time se bavimo upravo po zahtjevima naših suradnika i sudionika ostalih radionica koji imaju veliku želju uključiti se u takve rasprave. Za sudjelovanje na projektu možete se prijaviti na e mail zorankojcic@gmail.com ili telefon +385 95 522 2413

Dovoljno je da u e mailu pošaljete svoje osnovne podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona, koliko imate godina te ukratko opišete koji su razlozi zašto želite sudjelovati na projektu. Na projektu mogu sudjelovati samo punoljetne osobe. Prijave traju do 8. siječnja 2017., a prihvaćeni kandidati će biti obaviješteni o rezultatima, mjestu i točnom vremenu održavanja prvog susreta najkasnije do 15. siječnja 2017. godine.

Detalje projekta potražite OVDJE.

Maja Celing Celić