Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

GALERIJA: Svečano uručeno 17 ugovora ukupne vrijednosti gotovo 34 milijuna kuna za popularizaciju STEM-a

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u srijedu je svečano uručeno 17 ugovora ukupne vrijednosti 33.861.946,22 kuna za projekte odobrene za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”. Ugovore su dobitnicima uručili zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Marko Pavić.

Druga je to odluka o financiranju projekata koji su usmjereni unaprjeđenju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a; suradnji organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a te povećanju broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci i mladima.

Dobitnici i vrijednosti dodijeljenih ugovora:

1. „UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti” – Društvo za oblikovanje održivog razvoja i partneri: ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti i Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.878.790,17 HRK.

2. „RoboFutura*^ – Udruga za robotiku Futura i partneri: Javna ustanova Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Osnovna škola Stjepana Ivičevića u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.174.759,31 HRK.

3. „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ – Dječji kreativni centar „DOKKICA i partneri: Udruga za razvoj zajednice “KREAKTIVA” i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.679.432,62 HRK.

4. „STEM za održivu budućnost” – ODRAZ – Održivi razvoj zajednice i partneri: Udruga za razvoj „uradi-sam“ kulture – Radiona, Veleučilište u Šibeniku i Tehničko veleučilište u Zagrebu u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.587.320,19 HRK.

5. „AgroSTEM“ – Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari i partneri: Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci“ Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.833.056,40 HRK.

6. „STEM škola u prirodi“ – Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i partner Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Sveučilište u Zagrebu u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.297.463,02 HRK.

7. „RAzvoj djece i mladih kroz STEM područje – RASTEM“ – Akademsko politehničko društvo APOLD Rijeka i partner Sveučilište u Rijeci u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.460.973,62 HRK.

8. „Du STEM“ – Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i partneri: Sveučilište u Dubrovniku, Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub „FUTURA“ u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.660.083,07 HRK.

9. „STEMerica“ – FabLab, udruga za promicanje digitalne za fabrikacije i partneri: Bioteka, udruga promicanje biologije i drugih srodnih znanosti, Connect IT, udruga za razvoj informacijsko – komunikacijskih tehnologija, Astronomsko društvo Višnjan, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.825.482,33 HRK.

10. „Kreativna škola STEM-a“ – Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i partneri: Zadarska županija, Udruga za promicanje informacijskih tehnologija „Zadar Developers Hub“ i Sveučilište Sjever u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.036.943,59 HRK.

11. „Dodir tehnologije“ – Udruga Gradionica i partneri: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva FER, Centar za mladež Zaprešić, Labin – zdravi grad, Grad Labin i Udruga za razvoj „radi sam“ kulture – Radiona u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.850.631,21 HRK.

12. „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega“ – Društvo istraživača mora – 20 000 milja i partneri: Sveučilište u Zadru, Udruga za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruga studenata biologije BIUS, Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetnička organizacija Silba Environment Art u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.183.332,43 HRK.

13. „raSTEMo (Razvoj STEM-a u organizacijama civilnog društva)” – GTF – Inicijativa za održivi rast i partneri: Sveučilište u Zagrebu Građevinski fakultet i Prvi klaster žena poduzetnica RH „Kolo – kako osnažiti lokalno okruženje“ u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.395.317,81 HRK.

14. „raSTEM – Razvoj STEM-a u Vukovaru”- Mirovna grupa mladih Dunav i partneri: VURA d.o.o., Gimnazija Vukovar, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Sveučilište u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Europski dom Vukovar i Grad Vukovar u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.701.797,26 HRK.

15. „Rasti uz znanost!“ – Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec i partneri: Zagrebačka županija, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva FER, OŠ Krunoslava Kutena, OŠ Marije Jurić Zagorke i Dječji vrtić VRBOVEC u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.014.681,64 HRK.

16. „STEM tehnologijama za budućnost Sesveta“ – Udruga Zelene i Plave Sesvete i partneri: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva FER i Srednja škola Jelkovec u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.171.693,55 HRK.

17. „Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja” – Hrvatska udruga za borbu protiv HlV-a i virusnog hepatisa (HUHIV) i partner Stomatološki fakultet Sveučilište u Zagrebu u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 2.110.188,00 HRK.