Hrvatska, Nekategorizirano

Bjelovarski robotički centar popularizirat će STEM u lokalnim osnovnim školama

Projekt će osigurati potporu članovima prijavitelja za jačanje kapaciteta u svrhu popularizacije STEM-a kod djece osiguravajući dostupnost znanstveno-edukacijskih sadržaja, te će podići kvalitetu obrazovnih mogućnosti krajnjih korisnika. Osigurat će uvjete za razvijanje pozitivnih znanstvenih stavova potičući kritičko i znanstveno razmišljanje, a razvijat će i kompetencije kod djece. Partnerstvo će ojačati kapacitete komunikacijskih i edukativnih vještina prijavitelja i partnera, te će rezultirati umrežavanjem civilnih inicijativa i povećanjem kvalitete suradnje među dionicima projekta, navodi se na stranici bjelovar.hr.

Udruzi informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije na natječaju Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a, prošao je projekt Bjelovarski robotički centar. Ukupna vrijednost projekta je 2.175.373,25 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 85% iznosu i 15% sredstvima Državnog proračuna.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova Udruge informatičara za popularizaciju STEM-a gdje su planirana brojna predavanja i radionice za članove udruge, a zatim i organizaciju ljetnih i zimskih škola robotike za učenike s područja Grada Bjelovara. Kroz projekt se planira održati radionice u svim osnovnim školama BBŽ za učenike i učitelje te održati i dva Robo dana. Udruga planira i studijska putovanja u centre izvrsnosti, fakultete te posjete udrugama koje aktivno rade u STEM području. Posebno treba spomenuti i opremanje stalnog postava, STEM učionice u IV. osnovnoj školi vrijedan gotovo 1 milijun kuna.

O ovom hvalevrijednom projektu, na konferenciji za novinare govorili su Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Bjelovara, Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara Bjelovarko-bilogorske županije sa suradnicom Marinom Balen te zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić. Na konferenciji su sudjelovali i partneri u projektu, ravnatelj IV. osnovne škole Nikola Margetić i prodekan Veleučilišta u Bjelovaru Zoran Vrhovski.