Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

GALERIJA: U Zagrebu održana 2. konferencija o korporativnom volontiranju i Sajam volonterstva

IMG_5491Volonterski Centar Zagreb s partnerima Gradom Zagrebom, Mrežom za razvoj korporativnog volontiranja i Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva u utorak, 24. travnja, u hotelu Acadeija održao je 2. konferenciju o korporativnom volontiranju i Sajam volontiranja.

Ovogodišnja konferencija održana je pod naslovom Korprativno volontiranje – suradnja za razvoj zajednice.
Svrha organiziranja konferencije je upoznati što veći broj tvrtki s konceptom korporativnog volontiranja i potaknuli ih na njegovo uvođenje kao dijela društveno odgovornog poslovanja.

U uvodnom dijelu konferencije Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb predstavila je istraživanje koje je Volonterski centar Zagreb proveo tijekom studenog i prosinca 2016. godine o volonterstvu na području grada Zagreba u posljednjih deset godina. Kao glavne dobrobiti od volontiranja zaposlenika za tvrtku, zaposlenike i širu zajednicu, prema istraživanju, prepozate su u najvećoj mjeri: jačanje timskog duha unutar poduzeća i razvoj međuljudskih odnosa, jačanje povjerenja zajednice u poduzeće i bolji imidž, jačanje komunikacijskih vještina i empatije i jačanje unutarnjeg zadovoljstva i motivacije, razvoj solidarnosti, humanosti i senzibiliteta za potrebe drugih, aktivno i odgovorno građanstvo i veća participacija u društvenim zbivanjima.

Na konferenciji su predstvaljeni primjeri dobre prakse volontiranja zaposlenika u trvtkama INA – Industrija nafte, VIPnet te u GRAWE Hrvatska.

Okrugli stol na temu volontiranja temeljenih na stručnim vještinama otvorio je teme prijenosa znanja odnosno stručnih vještina tvrtki koje volonterski prenose u organizacije civilnoga društva kao daljnji poticaj razvoju tih organizacija. O temi su govorili Hana Hrpka iz Hrabrog telefona i Mateja Terek iz tvrtke Hauska&Partner, Zrinka Antolović iz udruge Software City i Aron Stanić iz tvrtke Inchoo te Ljiljana Varga iz SOS Dječjeg sela i Danijela Sobočanec iz Erste & Steiermarkische banke.

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva i studenti Fakulteta organizacije i informatike predstavili su nacionalnu online platformu Hrvatska volontira i projekt Code 4 Change.

U panel diskusiju uključile su se poznate osobe koje volontiranjem pružaju svoje stručne usluge, među njima su bili spotrski trener Mario Valentić, sociolog Bruno Šimleša, voditelj i novinar Frano Ridjan, kazališni i filmski redatelj Mario Kovač te pjevačica i skladateljica Ivana Husar.

Dio programa konferencije bio je posvećen povezivanju tvrtki s neprofitnim organizacijama te je na pratećem Sajmu volontiranja bila prigoda za razmjenu ‘volonterskih projekata’ i predstavljanje volonterskih akcija povodom nacionalne manifestacije Hrvatska volontira 2018 koja će se provesti od 21. do 26. svibnja 2018.

Tijekom cijelog dana, uz konferencijski dio održan je sajam volontiranja na koje se predstavilo petnaestak organizartora volontiranja.