Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatska se zavolontirala! – u više od 60 gradova uključilo se više od 4000 građana

Izvor i foto: VCZ
Izvor i foto: VCZ

Hrvatska volontira 2017. okupila je 191 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova uključili više od 4000 građana – volontera i proveli više od 300 društveno korisnih, volonterskih aktivnosti u zajednici.

Temu ovogodišnje manifestacije vezali smo uz aktualne događaje kako bismo ukazali da volontiranjem svakodnevno možemo birati zajednicu u kakvoj želimo živjeti. Demokraciju treba živjeti svaki dan, ne samo u vrijeme izbora, a jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Članice Izvršnog tima Hrvatske mreže volonterskih centara, organizatora mnanifestacije, osvrnule su se na provedbu manifestacije.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika podsjetila je na važnost uključivanja različitih dionika u volontiranje:

„Šarolikost akcija i uključivanje sve više dionika u volontiranje: od osnovnih i srednjih škola, javnih ustanova poput knjižnica i muzeja do sve brojnijih tvrtki koje omogućavaju zaposlenicima volontiranje, pokazuju nam da se društvo mijenja, da sve više pojedinaca i organizacija vidi i preuzima odgovornost za ono što se događa u njihovom okruženju. Vjerujemo da je to smjer koji nas sigurno vodi u ljepšu i sretniju budućnost.“

Tanja Tešija iz Volonterskog centra Split podsjetila je na temu ovogodišnje kampanje, „Volontiraj!Biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti!“:

„Na više od 300 volonterskih akcija ove godine se kroz šest dana dokazivalo da snagom volonterske struje možemo izabrati zajednicu u kakvoj želimo živjeti. Brojne udruge, ustanove, institucije i firme svojim uključivanjem pridonosili su sinergiji i zajedničkom djelovanju te pokazali da možemo biti jači. Sedam godina za redom “Hrvatska volontira” gradi zajedništvo i međusektorsku suradnju, a za naredne godine ostaje nam da nastavimo u ovom smjeru i potičemo vrijednost i moć volonterstva da izgradi humaniju zajednicu na zadovoljstvo svih.“

Volonterski centar Rijeka podsjeća koliko volontiranje donosi svima uključenima, ne samo korisnicima volonterskih usluga:

„Volontiranje je jedan relativno jednostavan, svima dostupan način uključivanja u život zajednice. Donosi brojne koristi svima uključenima – novu energiju, znanja i vještine, osjećaj vrijednosti, pripadnosti i korisnosti. Fine niti volontiranja približavaju nas drugima, čine nas osjetljivijima prema svim pripadnicima našega društva i doprinose osjećaju povjerenja, solidarnosti i otvorenosti. Hvala svima koji su uključeni u izgradnju humanije zajednice! Marta Hauser, Volonterski centar Udruge SMART, Rijeka.

Volonterski centar Osijek također je podsjetio na važnost ovogodišnje teme i odgovornost i pravo svakog građanina da se aktivno uključi u kreiranje solidarne, povezane i humane zajednice:

“I ove godine manifestacija je povezala različite aktere društva te je pokazala kako je za izgradnju zdrave, odgovorne i humanije zajednice potrebno uključivanje svih. Organizacije civilnoga društva, institucije, lokalne vlasti, poslovne tvrtke, kao i sami građani, kroz različite su aktivnosti pokazali brigu za svoju zajednicu i solidarnost prema onim skupinama u društvu kojima je potrebna podrška. Činjenica da iz godine u godinu manifestacija uključuje veliki broj sudionika ukazuje na prepoznatljivost potencijala volontiranja koje ono ima za stvaranje zajednice po mjeri svakog građanina. Stoga je potrebno nastaviti suradnju svih nas koji smo kroz ovu manifestaciju pokazali odgovornost i predanost u postizanju toga cilja. Hvala svima!”, Mirta Kovačević, Volonterski centar Osijek

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. organizira manifestaciju Hrvatska volontira koja je i ove godine uključila velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.