Aktualno, Nekategorizirano

Hrvatska volontira 2017. – Volontiraj! Biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti

Foto: VCZ
Foto: VCZ

Od ponedjeljka, 22. svibnja, građani se u sklopu manifestacije Hrvatska volontira uključuju u mnogobrojne aktivnosti poput raznih edukativnih i kreativnih radionica, uređenja prostorija i okoliša organizacija, njege i brige o osjetljivim skupinama –članovima udruga, raznih informativnih aktivnosti i promoviranja svoga rada.

U sjevernoj Hrvatskoj već od prvog dana manifestacije provedene su mnogobrojne volonterskih aktivnosti. Udruga IKS iz Petrinje započela je tjedan manifestacije druženjem s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja na otvorenom, i to uz kuglanje! Udruga mladih Efekt iz Preloga provela je radionice informatičke pismenosti za Udrugu umirovljenika Grada Preloga, dok je Udruga slijepih SMŽ iz Siska okupila slijepe osobe koje uživaju u knjigama i njeguju kulturu čitanja u Čitateljski klub slijepih, na kojemu su obrađivali unaprijed određena književna djela. U Zagrebu, lokalna podružnica Erasmus studentske mreže (ESN) organizirala je posjet Dječjem domu u Zagrebu gdje su ESN volonteri uz internacionalne studente volontirali i igrali društvene igre s djecom.

Brojne su se aktivnosti proteklih dana događale i na zapadu Hrvatske; Udruga Žmergo volonterskim je aktivnostima proslavila Međunarodni dan bioraznolikosti, volonteri udruga Krila, SMART, Društva povjesničara umjetnosti te učenici OŠ Centar, Graditeljske škole za industriju i obrt te Građevinsko tehničke škole, uredili su prostor ispred triju škola, uz razne radionice, sadnju cvijeća i zabavni program. Učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića zavolontirali su se prikupljanjem potrepština za korisnike Socijalne samoposluge Kruh Sv. Elizabete, čiji su ih volonteri pažljivo soritrali i podiijelili svojim korisnicima. Pomoć članovima udruge pružali su volonteri Društva multiple skleroze PGŽ i Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama udruge Dodir nade iz Kršana, a volonteri Prihvatilišta za beskućnike Ruže Sv. Franje informirali su buduće volontere o tome kako se uključiti u život Prihvatilišta. Volonterski centar Istra i Udruga Zum poučavali su srednjoškolce o volontiranju, dok su volonteri Udruge za mlade Alfa Albona, Labin Art Expressa XXI i Kluba mladih 21 uređivali ljetni kamp za mlade u Tunarici.

Foto: VCZ
Foto: VCZ

Da volontiranjem dijelimo nova znanja i vještine dokazali su nam volonteri udruga Portić, Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke, Agora iz Duge Rese, Ženske grupe Korak iz Karlovca, organiziranjem brojnih kreativnih i edukativnih radionica te pomoći u savladavanju školskog gradiva. Volonteri LAG-a Vallis Colapis i Volonterskog centra Kupa predstavili su svoje doživljaje s volonterske razmjene mladih održane u Italiji, a Odbojkaški klub Mladost Duga Resa održao je Mini odbojku za sve.

U južnoj Hrvatskoj zavolontirali su se učenici OŠ Grohote s Otoka Šolte, koji su proveli akciju Velike stvari imaju male početke, kojom su povezali poslovne subjekte lokalne zajednice i učenike OŠ Grohote, njihove roditelje i zaposlenike Škole u zajedničkoj brizi za najpotrebitije stanovnike njihove zajednice. Akcijom je prikupljena odjeća, obuća, igračke, higijenske potrepštine i slatkiši za štićenike Dječjeg doma Maestral.

U najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz program Info centar za Do kraja manifestacije Hrvatska volontira preostala su još tri dana i još preko 130 aktivnosti koje će se održati diljem Hrvatske i u koje će se uključiti nekoliko tisuća zavolontiranih građana. mlade Vukovar u suradnji s Osnovnom školom Mitnica provode volontersku akciju pod nazivom “Veliki volonteri za Male volontere”. Na prvi dan manifestacije učenici su pripremali školsku ogradu za bojanje, a u narednim danima pridružit će im se i volonteri Info centra za mlade koji će im pomoći u samom bojanju. Zajedničkim snagama uredit će i okoliš škole, ukloniti grafite s fasade te oslikati zid školske ograde kako bi učenicima boravak u školskom dvorištu bio ugodniji, a sama škola zadobila ljepši izgled. I grad Županja dobila je ljepši izgled, volonteri Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije, zajedno uz predstavnike gradskih službi, uređivali su zelene površine grada.

Istok Hrvatske pokazao je i svoju humanost te su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Valpovo dijelili pakete hrane najugroženijim skupinama.

Organiziranjem i uključivanjem u razne volonterske aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvalitete života, brigu o najranjivijim skupinama, na dijeljenje i učenje novih znanja vještina i poklanjanje našeg najdragocjenijeg resursa – vremena, dokazujemo da volonteri nisu samo pomagači nego pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.

Do kraja manifestacije Hrvatska volontira preostala su još tri dana i još preko 130 aktivnosti koje će se održati diljem Hrvatske i u koje će se uključiti nekoliko tisuća zavolontiranih građana.

Hrvatska volontira 2016., u šest dana održavanja, okupila je 3.699 volontera koji su kroz 275 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 18.250 sati.

Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatska mreža volonterskih centara, izvještaj Hrvatska volontira 2016. te film o manifestaciji.