Aktivizam, Nekategorizirano

Glazbeni performans i književni razgovor za uključivu kulturu i otvoreni grad

U sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi koji provodi niz zagrebačkih udruga iz područja kulture, umjetnosti, ljudskih prava i mladih, u srijedu i četvrtak, 6. i 7. studenog 2019. očekuju nas događaji kojima je cilj promovirati kulturnu razmjenu i dijalog, s ciljem izgradnje otvorenog i uključivog društva.

Autonomni kulturni centar Attack! kroz program Situacije poziva na glazbeni performans članova Dijaspore Afrikanaca u Hrvatskoj, koji će se održati 6. studenoga 2019. od 16 sati kod Prihvatilišta za strance “Porin” u Dugavama.

Dijaspora Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH), informira Afrikance u Republici Hrvatskoj o mogućnosti ostvarivanja prava i omogućavanju sudjelovanja njezinih članova i drugih Afrikanaca u hrvatskom društvu. DAH želi okupiti sve Afrikance koji žive u Republici Hrvatskoj kako bi postali velika manjina s ciljem poboljšanja kvalitete života novih i starih Afrikanaca koji žive u Hrvatskoj, studenata, migranta, imigranta s osnovnim ciljem promocije afričke kulture i načina života u hrvatskom društvu.

Idućeg dana, u četvrtak, 7. studenog u klubu Booksa s početkom u 19 sati gostuje nagrađivana književnica, članica žirija prestižnih književnih nagrada, sveučilišna profesorica i aktivistkinja Aminatta Forna.

Aminatta Forna rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. Autorica je nagrađivanih romana koji su prevedeni na dvadesetak jezika, a roman The Hired Man smješten u hrvatsku provinciju nakon rata bio je nominiran za niz važnih nagrada i izvrsno prihvaćen od kritike i publike, no u Hrvatskoj nije objavljen.
S autoricom koja u svojim djelima nerijetko progovara o rasizmu, seksizmu, migrantima, politici i okolišu razgovara Miljenka Buljević.

Program se provodi kroz projekt Korak dalje – prema uključivoj kulturi u kojem sudjeluju organizacije okupljene u platformu Upgrade. Cilj je projekta daljnji razvoj dosadašnjih nastojanja u iznalaženju sistemskih rješenja za neadekvatnu prostornu infrastrukturu za djelovanje neovisne kulture i civilnog društva u Zagrebu. Upgrade tom problemu nastoji odgovoriti konceptualizacijom inovativnog modela te osiguravanjem uvjeta za uspostavljanje Interkulturnog društvenog centra kao integralnog modela koji odgovara na potrebe šireg civilnog društva i lokalne zajednice

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega 679.524,57 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj najave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.
Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda