Aktivizam, Nekategorizirano

Gong predstavlja rezultate EU projekta društveno korisnog učenja studenata političkih znanosti

Završna konferencija projekta „Aktivni studenti – korisni građani – pravedno društvo” održat će se u utorak, 25. veljače 2020. s početkom u 10 sati, Fakultet političkih znanosti, Dvorana B, Lepušideva 6, Zagreb.

Gong poziva na konferenciju na kojoj će se predstaviti i analizirati mogućnosti i korisnost organiziranih programa društveno korisnog učenja na fakultetima za razvoj studentskih kompetencija, kao i za studentski doprinos rješavanju društvenih problema.

Za razvoj zajednice i rješavanje problema u zajednici korisno je uključivati mlade, organizacije civilnog društva i visokoobrazovne institucije kako bi sinergijski djelovali.
Na konferenciji će biti prikazane i analizirane aktivnosti društveno korisnog učenja kroz koje se poticalo upravo takvo zajedničko djelovanje, s naglaskom na programe organizirane na Fakultetu političkih znanosti, ali uz otvaranje prostora za prikaz programa društveno korisnog učenja i na drugim fakultetima.

Koncept obrazovanja znan kao društveno korisno učenje uključuje studente u angažman u zajednici, a taj je angažman ujedno koristan za zajednicu, a i za same studente jer uključuje iskustveno učenje kao jedan važan način produbljivanja znanja, stavova i vještina, odnosno kompetencija koje se razvijaju kroz pojedine fakultetske kolegije.

Tijekom konferencije bit će prigoda da se čuje o tome s aspekta organizatora programa društveno korisnog učenja s fakulteta i s aspekta organizacija civilnog društva kao i iskustva samih studenata.

PROGRAM

Utorak, 25.02.2020.
10:15 – 11:15 Programi društveno korisnog učenja na fakultetima –
nedovoljno korištene mogudnosti?

 Koja je dodana vrijednost društveno korisnog učenja?
 Koliko se društveno korisnim učenjem doprinosi rješavanju problema u zajednici? Prikaz primjera iz prakse

Panelisti/kinje:
 dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti
 dr. sc. Anka Kekez Koštro, Fakultet političkih znanosti
 Ivana Rogulj, Društvo za oblikovanje održivog razvoja

Moderator: Dražen Hoffmann, Gong
11:15 – 12:15 Prikaz programa društveno korisnog učenja –
kako ih izvesti i kako ih održati?

 Kako se društveno korisno učenje može provoditi u suradnji organizacija i fakulteta? Prikaz primjera takvih programa

Panelisti/kinje:
 Društveno korisno učenje u području zaštite okoliša, u suradnji Fakulteta političkih znanosti i Zelene akcije (Enes Ćerimagid, Zelena akcija)
 Društveno korisno učenje u području građanskog obrazovanja, u suradnji Fakulteta političkih znanosti i Gonga (Nikolina Blažanovid, studentica Fakulteta političkih znanosti)
 Društveno korisno učenje u području suzbijanja energetskog siromaštva, u suradnji Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Društva za oblikovanje održivog razvoja (Ivana Rogulj, DOOR)
 Društveno korisno učenje kroz suradnju među visokoobrazovnim institucijama, u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja (Jasenka Begid, IRO)
 Društveno korisno učenje u području studentske prakse u istraživačkom novinarstvu (Sanja Despot, Faktograf.hr)

Moderator: Dražen Hoffmann (Gong)