Hrvatska, Nekategorizirano

Helenca Pirnat Dragičević: Broj posvojenja djece pao za 57 posto u odnosu na 2015. godinu

Foto HINA/ Dario GRZELJ/
Foto HINA/ Dario GRZELJ/

Broj posvojenja djece u odnosu na 2015. godinu pao je za 57 posto, stoji u višegodišnjem istraživanju Ureda pravobraniteljice za djecu, koji upozorava da se broj posvojenja godinama smanjuje, pa je tako u 2015. posvojeno 42 djece, a u 2017. samo 18.

Ured pravobraniteljice u petak je priopćio da je istraživanje provedeno od 2010. do 2017. godine u 20 ustanova koje skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a rezultati pokazuju da se u 2017. u sustavu nalazilo 60 djece koja imaju ostvarene pretpostavke za posvojenje, no posvojeno ih je samo 18.

Najbolji interes djeteta treba biti u fokusu zakona o udomiteljstvu, o socijalnoj skrbi i Obiteljskog zakona

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ističe kako je namjera istraživanja, te jučerašnjeg stručnoga skupa “Deinstitucionalizacija i transformacija ustanova za skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi – između želja i stvarnosti”, naglasiti važnost najboljeg interesa djeteta koji treba biti u fokusu svih predstojećih izmjena Zakona o udomiteljstvu, Zakona o socijalnoj skrbi i Obiteljskoga zakona.

Rezultati kvalitativnog dijela istraživanja ukazuju na potrebu bolje pripreme, edukacije i podrške i djeteta i udomitelja jer se oni, u većini slučajeva, nisu imali priliku bolje upoznati prije udomljenja, dok udomitelji nisu dobili potpune informacije o djetetu, što je često dovodilo do toga da se udomitelji nisu najbolje snašli u svojoj ulozi.

Na kraju 2017. godine broj djece i mladih u institucionalnoj skrbi porastao je za 3,7 posto u odnosu na kraj 2016., od čega broj djece mlađih od sedam godina bilježi najveći porast od 13 posto.

Rezultati istraživanja pokazuju trend pada broja djece i mladih starijih od 18 koji se nalaze na smještaju i organiziranom stanovanju u razdoblju od 2013. do 2016. godine, ali je taj broj počeo rasti u 2017. te se u institucijama nalazilo 818 djece, odnosno 29 više u odnosu na prijašnje godine.

Zabrinjava porast broja djece mlađe od sedam godina u institucionalnoj skrbi

Istraživačice posebno zabrinjava porast broja djece mlađe od sedam godina kojih je bilo 208, odnosno 24 više nego u 2016. godini.

Bilježi se porast djece i mladih u privremenom i dugotrajnom smještaju, dok je dobna skupina djece od deset do 18 godina najzastupljenija ju smještaju u institucijama te su, tijekom 2017. i češće, ponovno vraćana u institucije iz udomiteljskih obitelji, pa za njihovo posvojenje postoji smanjeni interes ili je riječ o djeci koja se protive posvojenju.

Za oko 5 posto djece i mladih stručnjaci procjenjuju da smještajne ustanove nisu prikladno rješenje za njih, te da bi ih trebalo smjestiti u ustanove za djecu s teškoćama u razvoju ili za djecu s problemima u ponašanju.

Također, rezultati ukazuju na potrebu intenzivnijeg rada s obitelji po izdvajanju djeteta u cilju njegova povratka u biološku obitelj, nužnu veću participaciju djece u donošenju odluka koje ih se tiču, bolju podršku djeci koja izlaze iz sustava skrbi, kao i na daljnji razvoj dostupnosti organiziranog stanovanja, promjenu zakonske regulative te kadrovska poboljšanja u sustavu socijalne skrbi.(Hina)