Aktivizam, Nekategorizirano

“Homo, fešta!” – LGBT festival 2020

Homo, fešta! festival je kojeg kaotična 2020. (zasad) nije uspjela otkazati! Možda je sve last minute, ali zato vas očekuje odličan program. Festival je otvoren i besplatan za sve, organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem i Duginim obiteljima, a sufinancira Grad Poreč, prenosi portal Vox feminae.

U petak, 28. kolovoza u 12h (Obala maršala Tita 5) otvara se izložba “Volim te bez ali” autora Benjamina Strikea. Izložba je printani nastavak Instagram projekta istoimenog naziva. Serija fotografija sastoji se od 10 portreta roditelja LGBT djece koje prati i popratna priča o njihovom bezuvjetnom prihvaćanju svoje djece, o tome kako su saznali za seksualnu orijentaciju svog djeteta, svojim strahovima i kako su ih nadišli, kako su reagirali netom nakon što su saznali, što sada čine da olakšaju ili poboljšaju život svog djeteta, na koje su se načine aktivistički angažirali na području LGBT prava, što poručuju drugim roditeljima i čemu se nadaju.

Istog dana u 19h (foaje kina, Narodni trg 1) održat će se otvorenje festivala uz izložbu “30” portreti transrodnih i cisrodnih nenormativnih osoba” autorice Jasne Klančišar. Proces 30 sekundi portretiranja, koji vidi siluete, lica i tijela koji izlaze iz tame kao rezultat jake rasvjete, stvara (novi) prostor za transrodne i cisrodne nenormativne osobe. Dvostruka, trostruka, oštra ili neoštra slika pri mekom svjetlu jasno ocrtava dijelove tijela i odabrane predmete koji su značajni za portretiranu osobu, dok istovremeno zahtijeva pomnu pažnju portretirane osobe, fotografkinje i asistentice.

U 21h slijedi projekcija dvaju dokumentarnih filmova. Šetamo za ljubav, bebo (48′ BIH) prati članice i članove organizacijskog odbora prve bosanskohercegovačke povorke ponosa. Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini je uspješno održana u rujnu 2019. godine u Sarajevu. Ja bi’ da to imam doma (30′ HR) Ane Opalić i Noe Kraljevića prati 9 protagonista i protagonistkinja koje progovaraju o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem.

Festivalsku večer zatvara tribina “Roditeljska ljubav i podrška” u 22:30 (Ljetno kino Roxy, ili Kino Poreč u slučaju lošeg vremena). Česte su akcije, prosvjedi, reakcije, mnoga su umjetnička djela, izložbe, filmovi, predstave LGBT tematike, brojni su aktivisti i aktivistkinje, no javni istupi roditelja LGBT osoba rijetka su i gotovo dosad u Hrvatskoj neviđena pojava. Projekt u kojem progovaraju roditelji LGBT osoba užario je društvene mreže i medijski prostor te tim povodom razgovaramo o važnosti roditeljske podrške, prihvaćanja i neosuđivanja iz dvije perspektive: samih roditelja i LGBT osoba. Sudjeluju: Benjamin Strike, socijalni radnik i fotograf, Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji i član inicijative Ponosni Zagreb, Gordana Samardžić, majka prvog hrvatskog gej jutjubera, suučesnica projekta “Volim te bez ali”, Jasna Klančišar, fotografkinja, profesorica, kustosica i aktivistkinja, Maja Ličen, sociologinja lingvistkinja i aktivistkinja, i Noah Kraljević, snimatelj, montažer i redatelj.

U subotu 29. kolovoza s početkom u 22h očekuje vas trash party “Volim i postojim” uz DJane Mirilo. Eurodance, pop, cro dance trash hitovi strane i domaće glazbe – bit će šesno, trešno i šareno! DJane Mirilo u glazbene vode bacila se naglavačke prije nepune dvije godine. Žanrovima nije opterećena, od glazbene selekcije pretežito bira plesne žanrove i hitove iz nekih nostalgičnih razdoblja kao i one zarazne, bezvremenske zvuke.