Aktualno, Nekategorizirano

Poreč po treći put u duginim bojama: doznajte što nam donosi nova ‘Homo, fešta!’

39040822_1938630153102307_3839464144285728768_oTreći festival LGBT kulture, Homo, fešta!, održat će se u Poreču od 23. do 25. kolovoza. Lajtmotiv ovogodišnjeg festivala je važnost edukacije, vidljivosti i aktivizma u prihvaćanju LGBT osoba kao ravnopravnih članica i članova društva, prenosi Crol.hr.

Organizatori/ce ističu kako danas u Hrvatskoj svjedočimo sve većoj retradicionalizaciji, porastu fašizma i govora mržnje. Stoga Homo, fešta! ne znači samo prostor za poboljšanje života LGBT osoba, već je i svojevrstan otpor diskriminaciji, netoleranciji i netrpeljivosti u društvu, poručuju u najavi.

Odgajamo li mlade za poštivanje ljudskih prava, znamo li kritički promišljati, mijenja li aktivizam klimu u društvu te što nas je povijest naučila neke su od tema o kojima će na festivalu raspravljati brojne sudionice i sudionici.

Posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu LGBT parova, moći će pogledati filmove o gej srednjoškolcu, trans ženama u Hrvatskoj, potrebi za ljubavi i prihvaćanjem te o povijesti LGBT pokreta u Hrvatskoj; moći će čuti o važnosti edukacije mladih, o slikovnici “Moja dugina obitelj”, o aktivizmu u manjim gradovima, povijesti seksualnosti u Istri te o lezbijskoj književnosti; moći će prisustvovati radionicama za LGBTIQ aktiviste/kinje te Kino učionici – Lezbaonici; zaigrat će kartašku igru “Strašne žene” zabavit će se na plesnoj predstavi, stand up showu i drag showu te zaplesati uz DJane set.

Festival je otvoren i besplatan za sve posjetitelje željne dobre zabave i novog sadržaja, a organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč uz financijsku podršku Grada Poreča-Parenzo, Istarske županije-Regione Istriana, Istarske kulturne agencije, Fonda za druge, Mediterranean Women’s Fund-a i Lush-a, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Norveškom ambasadom i Sarajevskim otvorenim centrom.

Kompletan program treće Homo, fešte! pronađite ovdje.