Aktualno, Nekategorizirano

HRW: Hrvatska prisilno vraća migrante u Srbiju

migranti_crDo ovih se podataka za Hrvatsku stiglo razgovorima sa deset migranata iz Afganistana koji su opisali kako su nasilno vraćeni iz Hrvatske u Srbiju u studenome 2016. Oni tvrde da im je u Hrvatskoj uskraćeno pravo traženja azila iako su azil namjeravali zatražiti, prenosi SEEbiz.

Devetoro njih rekli su da su ih hrvatski policajci udarali, a svi su potvrdili kako su im policajci oduzeli sve osobne stvari, pa i novac i mobilne telefone.

– Izvješća o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiteljima azila na njezinoj granici nisu dostojna jedne države EU-a – izjavila je Lydia Gall izvjestiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Europu.

– Vlasti u Zagrebu moraju osigurati da svi dužnosnici obavljaju svoju dužnost da zaštite tražitelje azila a ne da ih silom tjeraju natrag u Srbiju – istaknula je.

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebale istražiti navode da su policijski časnici zlostavljali tražitelje azila i pozvati počinitelje na odgovornost. Također je priopćio da je pisao hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova 20. prosinca i izvijestio dužnosnike o tome te zatražio komentar, ali da ga dosad nije dobio.

– Europska komisija bi trebala izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU-a i zakonom o izbjeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravične postupke za one na njezinom teritoriju i njezinim granicama – rekla je Gall.