Aktualno, Nekategorizirano

Info dani za udruge u Istri, kreću od 28. studenog

Zaklada Istra najavljuje još jedne Info dane za udruge u Istri i sve ostale organizacije i institucije koje surađuju s udrugama i jedinice lokalne samouprave, a koji će se održati od 28.11. do 2.12.2022. – navodi Zaklada Istra u priopćenju koje prenosimo u cjelosti.

Ovogodišnji program obuhvaća prezentacije natječaja otvorenih za udruge i partnerske projekte s udrugama, informacije oko organizacije humanitarnih akcija, osnovne informacije za osnivanje i djelovanje udruga, radionice društvenog inoviranja, te premijeru dokumentarnog filma o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Sve to održat će se online putem, te je potrebno prijaviti se kako bi se dobila poveznica za pojedina predavanja i radionice.

Zakladini Info dani namijenjeni su svim organizacijama civilnog društva, obrazovnim i socijalnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te ostalim zainteresiranima s ciljem što boljeg informiranja o aktualnim temama i novostima iz područja civilnog društva, edukacijom za osnaživanje svih dionika te stvaranjem partnerstva i novih razvojnih prilika.

I ove godine u temama ima raznih područja, stoga svatko tko djeluje ili je zainteresiran djelovati u udrugama ili želi surađivati sa udrugama, može pronaći temu koja ga zanima.

Ponedjeljak, 28.11. je rezerviran za prezentacije nekih od natječaja na koje se udruge mogu prijaviti, bilo kao nositelji ili kao partneri. Sve kreće u 9:00 kada će predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) prezentirati Erasmus+ program interesantan udrugama u području mladih, ali i mogućnosti za udruge u obrazovanju odraslih, program Europske snage solidarnosti i Obzor program. U 10:30 Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (UZUVRH) će prezentirati program Europske unije: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) te program Sufinanciranja EU projekata udruga. U 11:15 Ministarstvo kulture i medija prezentirati će program Kreativna Europa, u 11:45 Zaklada “Kultura nova” prezentirat će svoje natječaje dok će Zaklada “Hrvatska za djecu” u 12:15 prezentirati svoje natječaje na koje se mogu javiti udruge ali druge organizacije pa i općine i gradovi.
Utorak, 29.11. je rezerviran za temu o humanitarnim akcijama, u 9:00 će Milan Sekušak, viši stručni suradnik Istarske županije za povjerene poslove državne uprave, zadužen između ostalih poslova i za registraciju i prijavu humanitarnih akcija, održati predavanje o formalnostima, procedurama i zakonskim okvirima za organizaciju i provedbu humanitarnih akcija. Nakon toga, u 10:30 Jasna Vekić, predsjednica Crvenog križa Pula razgovarat će s nekoliko uspješnih „humanitaraca“ o tome što je potrebno za uspješnu humanitarnu akciju. Isti dan, u 11:30 upraviteljica Zaklade Istra, Helga Možé održat će kratku prezentaciju na temu o razlici između Foundraisinga i Doniranja.
Srijeda, 30.11. je zadužena za Aktivne u zajednici, program koji Zaklada Istra provodi u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva i prezentaciju Društvenih programa koje su polaznici Akademije Aktivnih u zajednici realizirali ove godine. Kao uvod oni će imati priliku iskusiti Lov na filantropsko blago Pule, kao primjer dobre prakse za stavljanje u funkciju resursa u lokalnoj zajednici za povećanje socijalnog kapitala.
Četvrtak, 1.12. rezerviran je za radionice društvenog inoviranja koje će održati Lana Lovašić koristeći se metodom Design thinking. Tako će u 11:00 takva radionica na temu problematika slijepih i slabovidnih osoba biti održana u Udruzi slijepih i slabovidnih Istarske županije, a u 14:00 u Društvu Multiple skleroze Istarske županije na temu problematika osoba s multiplom sklerozom.

U petak u 14:00 u Kinu Valli, bit će premijerno prikazan film „Skriveni pupoljci boljeg društva“, dokumentarni film o mogućnostima za zapošljavanje osoba s invaliditetom. S obzirom na ograničen broj mjesta u Kinu Valli, ulazak je moguć isključivo uz pozivnicu odnosno, biti će moguć za osobe koje budu na popisu.

Kao svake godine, u popodnevnim satima, kroz kratka predavanja za sve „početnike“ u udrugama, one koji razmišljaju pokrenuti udrugu ili su preuzeli vođenje udruge, upraviteljica Zaklade Istra, Helga Možé informirat će o osnovama vezanim za osnivanje i djelovanje udruga, stoga u ponedjeljak u 18:00 održat će predavanja „Udruga vs Firma“ i „Od ideje do udruge“ a u srijedu, 30.11. u 18:00 predavanje „ABCda za udruge“.

Pozivamo Vas da se uključite i steknete nova znanja, saznate korisne informacije i utječete na razvoj Vaše organizacije kako bismo svi zajedno mogli doprinijeti razvoju naših zajednica.
Za sudjelovanje je potrebno ispuniti Google obrazac, koji se može pronaći na web stranici www.civilnodrustvo-istra.hr kao i cijeli program. Link za pojedino predavanje dobit će se po prijavi.
Za dodatne upite i pojašnjenja stojimo na raspolaganju: 052/212-938 ili zaklada@civilnodrustvo-istra.hr. (Izvor: Zaklada Istra)