Aktualno, Nekategorizirano

Inicijativa "Povedi baku u kino!": čaj i kolačići uz film u Dokukinu KIC

Na fotografiji detalj iz filma "U suton života". foto HINA / Restart / Dokukino
Na fotografiji detalj iz filma “U suton života”. foto HINA / Restart / Dokukino

Projekcijom filma “U suton života” zagrebačko  Dokukino KIC u petak, 21. listopada pokreće novi program, “Povedi baku u kino!”, kojim nastoji potaknuti nerijetko marginalizirane građane treće životne dobi da više konzumiraju kulturne sadržaje, što u ovom slučaju mogu napraviti uz besplatan čaj i kolačiće.
Za prvi film odabran je dobitnik nagrade publike s prošlogodišnjeg ZagrebDoxa – “U suton života” belgijskog redatelja Sylvaina Biegeleisena, koji se opisuje kao optimistično filmsko putovanje i topla jesenska priča o životu i mudrosti koja dolazi s godinama.
U središtu je 94-godišnjakinja koja “odbija umrijeti, biti depresivna, paziti na prehranu i prestati pušiti, ali prihvaća uveseljavati sve oko sebe i živjeti život punim plućima”, a ima toliko godina da se suočava čak i sa starošću svog sina, odnosno redatelja filma.

“Kada su doktori najavili da joj preostaje svega nekoliko tjedana života, svi su se došli oprostiti. Ona je, međutim, odlučila živjeti još dvije godine. Njezin sin dobio je tako nevjerojatnu priliku snimiti film o životu, pun humora i emocija, koji pruža nadu milijardama ljudi koji se suočavaju sa starošću”, napominje se u najavi filma.

Iz Dokukina KIC i udruge Restart kažu kako “sniženim cijenama ulaznica od 15 kuna žele potaknuti umirovljenike na aktivno sudjelovanje u društvu i posjećivanje kulturnih događanja, ali i ukazati mladima, njihovim unucima da naše drage bake i djedovi također vole pogledati dobar dokumentarac, a svi znamo da je u kino najbolje ići u društvu”.
Osim 21. listopada, film “U suton života” prikazat će se u Dokukinu KIC 22. i 23. listopada.