Aktualno, Nekategorizirano

Izložba “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac”

U susret godišnjici proboja logoraša iz Koncentracijskog logora Jasenovac udruga Documenta poziva na otvaranje izložbe “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac” dana 21. travnja 2021. u 17:00 u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac. Izložba je otvorena za javnost do 1. lipnja 2021.

Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori izložbe su JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložba se realizira uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U središnjem dijelu otoka Paga nalazi se duboka uvala u koju se ulazi s njegove sjeveroistočne strane što gleda na Velebit. Tu je, na terenu koji svojim izgledom podsjeća na Mjesečevu površinu, bio smješten logor Slana. Surovi uvjeti logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zatočenicima, nisu ostavili puno svjedoka koji bi mogli ispričati priču o ovom mjestu te nam je svako sačuvano svjedočanstvo dragocjeno. U logoru su se nalazila dva podlogora: jedan za Srbe, drugi za Židove. Prema svjedočenju rijetkih preživjelih Židova, odnos prema Srbima bio je još brutalniji, a posljedice su bile takve da prema dosadašnjim saznanjima ne postoje slučajevi srpskih zatočenika koji su preživjeli logor Slanu i Drugi svjetski rat te o tome ostavili svjedočanstvo. Zbog toga o događajima u logoru Slana znamo tek ono što je sačuvano u svjedočanstvima preživjelih židovskih zatočenika. Mjesto logora danas nije obilježeno spomenikom ili spomen pločom. Čuvanje uspomena na žrtve holokausta i genocida je civilizacijska tekovina i zato žrtve zaslužuju bolje. Stoga pamtimo žrtve logora Slana – zaključuje se u pozivu Documente.