Hrvatska, Nekategorizirano

Kako (ne) razmaziti djecu

roda_crGeneracije prije nas smatrale su da je vrlo važno djecu što prije osamostaliti, ostaviti da plaču i nauče se sami smiriti, i nikako ne nositi na rukama jer bi se tako razmazili i postali previše ovisni o nama. No, suvremena znanost opovrgava ove teze i daje nam čvrste dokaze da je neophodno, osobito u prvim godinama života, odgovarati na potrebe djece kako bi ona stekla sigurnost u svoje roditelje i okolinu, te tako postala sigurnija i samostalnija.

Na Prvoj srednjoeuropskoj konferenciji o nošenju djece „Rodin zamotuljak“ sudionici su imali priliku slušati predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja ranog razvoja djece. U suprotnosti s rasprostranjenim mišljenjem da djeca trebaju „očvrsnuti“ u najranijoj dobi, znanost je dokazala da djeca čiji roditelji odgovaraju na njihove potrebe, odnosno ne uvode kruti raspored, nego ih hrane i nose na zahtjev bez ostavljanja da plaču, nisu razmažena već odrastaju u osobe koje se lakše nose s izazovima i poteškoćama.

Konferencija je okupila više od stotinu stručnjaka među kojima su bili liječnici, fizioterapeuti, primalje, medicinske sestre, patronažne sestre, psiholozi kao i savjetnice za nošenje iz Hrvatske i drugih zemalja.

Konferencija je otvorena predavanjem o razvojnim potrebama novorođene djece prof. dr. sc. Milana Stanojevića, predsjednika Svjetskog perinatološkog udruženja. Dr. sc. Henrik Norholt, stručnjak za razvoj djece, govorio je o procesu stvaranja privrženosti i čimbenicima koji utječu na to. Posebnu pozornost dobilo je predavanje o povezanosti s ocem tijekom trudnoće i u prvom periodu nakon poroda, obrađujući temu o kojoj se do sada nedovoljno govorilo u Hrvatskoj.