Aktualno, Nekategorizirano

Predavanje o koristima nošenja djece

roda_crRoditelji imaju priliku saznati kako mogu primjenjivati modernu medicinsku znanost tijekom djetetove prve godine, podići otpornu, pozitivnu i pametnu djecu – i pritom cijelo vrijeme uživati. Rasprave o tome na koji način da odgovorimo na želje i potrebe dojenčeta i malog djeteta, da priskočimo za svaki plač ili da se, kako nam kažu, “naučimo postaviti”, često vodimo sa starijom generacijom, s partnerima i ponekad same sa sobom. Ako želite saznati što moderna znanost ima za reći, koje su posljedice različitih načina ophođenja s djecom na njihov daljnji razvoj i što uvjetuje sigurnu povezanost roditelja i djece, dođite na predavanje danskog stručnjaka dr. sc. Henrika Norholta koje će se održati u organizaciji udruge Roda i Ergobaby Hrvatska. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a sudionice/sudionici imaju priliku osvojiti tri vrijedne nagrade, nosiljke sponzora Ergobaby.

Dr. Norholt proučava utjecaj nošenja djece na razvoj dječje psihologije. Aktivno sudjeluje u razvijanju inovativne intervencije za povezivanje roditelja i djece te olakšavanja dojenja kroz međunarodnu mrežu obiteljskih liječnika, primalja, porodničara, pedijatara i dječjih psihologa.

Član je Svjetske udruge za mentalno zdravlje dojenčadi, Društva Marce’ za perinatalno zdravlje te Društva za proučavanje emocija i povezivanje. Doktorirao je na fakultetu LIFE pri Sveučilištu u Kopenhagenu u Danskoj.

Dr. sc. Henrik Norholt u Hrvatsku dolazi povodom prve srednjoeuropske konferencije o nošenju djece „Rodin zamotuljak“.

Konferencija u organizaciji udruge Roda i pod pokroviteljstvom Ergobaby Hrvatska održat će se u subotu 21. listopada 2017. u Hotelu Dubrovnik (Ljudevita Gaja 1, Zagreb).

Cilj konferencije je doprinijeti promicanju nošenja kao prakse koja donosi brojne dobrobiti djeci i odnosu koji ona razvijaju s odraslim osobama koje skrbe o njima.

Uz dr. sc. Henrika Norholta na konferenciji će govoriti brojni predavači koji jamče multidisciplinaran i kvalitetan pristup tematici nošenja. Posebno ističemo prof. dr. sc. Milana Stanojevića, ravnatelja Odjela neonatologije pri Kliničkoj bolnici Sveti Duh i predsjednika Svjetskog perinatološkog udruženja, dr. Josipa Vlaića, kirurga i specijalist dječje ortopedije u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva),  doc. dr. sc. Snježanu Gverić-Ahmetašević, pročelnicu Zavoda za neonatologiju KBC “Sestre milosrdnice” te Uršku Podvršič, dipl. psih., voditeljicu Trageschule mreže za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i BiH. Uz navedene, svoj će obol konferenciji dati i brojni drugi stručnjaci s raznih područja, a posebno će zanimljiv i edukativan biti okrugli stol o nošenju u kojem će sudjelovati dr. sc. Goran Krakar, dr. med., specijalist pedijatar i neuropedijatar, Ivana Baksa, fizioterapeutkinja, Željka Kuljak, magistra sestrinstva i prvostupnica primaljstva, Renata Jelušić, Rodina i IBCLC savjetnica za dojenje, Ines Gazibara – mag. psih., psihologinja, Virginia Zubović, savjetnica za nošenje te Irena Orlović – majka djeteta s posebnim potrebama, vlasnica nakladničke kuće Harfa koja se bavi poticanjem dječjih kapaciteta.