EHO, Nekategorizirano

Kako posvojiti dijete i zašto 3000 djece nema dom

Više od tri tisuće djece ne živi u roditeljskom domu, ali samo ih je 204 spremno za posvojenje, dok su ostala “na čekanju” zbog rješavanja pravnih zavrzlama i inercije sustava, piše u nedjelju Večernji list.

Većina djece bez roditelja ili čiji roditelji nisu u stanju brinuti se za njih provede djetinjstvo u domovima i privremenim udomiteljskim obiteljima, a samo manji dio bude posvojen i dobije svoju obitelj.

Trenutačno je u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, SOS selima i obiteljskim domovima za djecu u Hrvatskoj smješteno 780 djece, a još ih je 2246 smješteno u udomiteljskim obiteljima, podaci su Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Međutim, iako je to više od tri tisuće djece, samo 204 djeteta iz te skupine spremna su za posvojenje, odnosno, stručnim rječnikom, za njih je “utvrđena dobrobit za posvojenje”. Preostala većina ili čeka sudski rasplet svoje sudbine, ili je njihovo izdvajanje iz biološke obitelji privremeno pa će se u nju vratiti ako se prilike ili roditeljske kompetencije poprave, ili su kod srodnika…

Među ta 204 djeteta za posvojenje najviše je djece u dobi od sedam do 14 godina, njih 99. Male djece koja imaju do sedam godina je 64, a djece u dobi između 14 i 18 godina je 41.

“Unatoč činjenici da ispunjavaju pretpostavke za posvojenje i da je posvojenje u njihovu najboljem interesu, nema zainteresiranih posvojitelja koji bi ih posvojili”, tvrde u Ministarstvu i dodaju da uz pravnu činjenicu da dijete ima ispunjene formalnopravne pretpostavke za posvojenje, posvojiti se može dijete samo ako je to u skladu s dobrobiti djeteta, donosi Večernji list. (Hina)