Hrvatska, Nekategorizirano

Kampanji ‘Ovajputglasam.eu’ priključilo se 25 tisuća hrvatskih građana

foto FaH/ Damir SENČAR
foto FaH/ Damir SENČAR

Nepolitičkoj kampanji ovajputglasam.eu priključilo se više od 25 tisuća građana iz Hrvatske koji će do europskih izbora, 26. svibnja, poticati prijatelje, obitelji i druge građane da izađu na birališta i poboljšaju izlaznost koja je na prošlim izborima bila tek 25 posto, objavio je u četvrtak Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta Violeta Staničić istaknula je na konferenciji za medije “Svi na EU izbore!” da se više od 25 tisuća mladih priključilo kampanji ovajputglasam.eu što je ohrabrujuća brojka 46 dana prije europskih izbora.

“Probudio se proaktivni građanin koji shvaća koliko je važna participacija birača u demokraciji”, poručila je Staničić na konferenciji održanoj u Kući Europe u Zagrebu i dodala da su registrirani volonteri i aktivisti kampanje u Hrvatskoj kao glavna područja interesa naveli mogućnosti za mlade, zdravlje te sigurnost.

Kampanjom se nastoji poboljšati izlaznost na europskim izborima koja je na prošlim europskim izborima bila samo 25 posto pri čemu je izlazak mladih bio još niži i iznosio tek 13 posto.

U kampanju se zainteresirani mogu uključiti registracijom na stranici ovajputglasam.eu koja je povezana s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Podršku kampanji već su na Instagramu dale slavne osobe poput Stipe Pletikose, Gordana Kožulja, Tonija Miluna i mnogih drugih, istaknula je Staničić.

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Vesna Fabijančić Križanić podsjetila je da hrvatski građani na izbore izlaze 26. svibnja od 7 do 19 sati, a mogu glasati i izvan Hrvatske u diplomatskim konzularnim predstavništvima.

“Prve prijevremene rezultate nećemo moći objaviti dok se ne zatvore sva birališta, što će se dogoditi u 23 sata u Italiji”, rekla je Fabijančić Križanić.

Državno izborno povjerenstvo je od studenog 2018. do veljače 2019. u srednjim školama provelo projekt edukacije mladih birača o izborima pod nazivom “I moj glas je bitan!”.

Edukacija je bila namijenjena učenicima četvrtih razreda srednjih škola, njih oko 1300, koji ove godine postaju punoljetni te po prvi puta imaju mogućnost sudjelovati na izborima.

“Više od polovice sudionika navelo je da će izaći na izbore i smatraju da će njihov glas utjecati na ishod izbora”, istaknula je Fabijančić Križanić ohrabrujući podatak, ali dodala da će se o uspješnosti edukacije moći govoriti tek nakon 26. svibnja.

Na konferenciji je Ured Europskog parlamenta potpisao memorandum o suradnji na kampanji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS), a potom su održane radionice o participaciji na europskim izborima.