Aktualno, Nekategorizirano

Komemoracija za Aleksandru Zec

Pravosuđe do danas nije procesuiralo počinitelje zločina
Pravosuđe do danas nije procesuiralo počinitelje zločina

Povodom 25 godina od ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, ubojstva koje hrvatsko pravosuđe nije imalo snage procesuirati, a hrvatska politika nije i nema snage komemorirati, Antifašistička liga RH komemorirala je taj tragični događaj polaganjem vijenca kod Adolfovca na Sljemenu, 7. prosinca.

– Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina. Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu. Dodatne informacije su raspoložive u publikaciji autorice Tamare Opačić u izdanju Srpskog narodnog vijeća, koja je pratila predstavu ‘Aleksandra Zec’ u riječkom HKD teatru, redatelja Olivera Frljića – ističu u Izvršnom odboru Antifašističke lige RH.

Zagrebačka obitelj Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra likvidirani su vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991. Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kći ubojice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili.
Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, te su oni oslobođeni, prenosi SEEbiz.